Het Sint-Pietersziekenhuis in de Hoogstraat

| Het Sint-Pietersziekenhuis in de Hoogstraat.

Oorspronkelijk Sint-Pietersziekenhuis wordt Brussels erfgoed

© BRUZZ
08/02/2021

De overblijvende gebouwen van het oorspronkelijke Sint-Pietersziekenhuis in Brussel wordt erkend als erfgoed. Dat heeft Brussels staatssecretaris Pascal Smet (sp.a-one.brussels) bekendgemaakt. Het ziekenhuis wordt beschouwd als een van de topstukken van architect Jean-Baptiste Dewin.

Het voormalige Sint-Pietersziekenhuis dat tussen 1929 en 1935 gebouwd werd, bestaat niet meer in zijn geheel. Het hoofdgebouw is weg, maar het administratieve gebouw, de voormalige verpleegstersschool en het ingangspaviljoen van het ziekenhuiscomplex zijn wel overgebleven. Deze drie bouwwerken in de art-decostijl van Dewin worden nu beschermd als Brussels erfgoed.

"Het is het hoogtepunt van Dewins carrière als ziekenhuisarchitect. We beschermen definitief wat er overblijft van dit art-decocomplex. Zo blijft een opmerkelijk voorbeeld van ziekenhuisgebouwen aan het begin van de 20ste eeuw voor altijd bestaan", aldus staatssecretaris Smet in een persbericht.

Het voormalige ziekenhuis toont de sobere en tegelijk decoratieve stijl van Dewin. Zo zijn er de pittoreske details, het mansardedak van het ingangspaviljoen en het gangensysteem in ziekenhuisblokken. De bescherming als monument omvat meer bepaald de voor- en achtergevels, de inkomhal en het trappenhuis van het administratieve gebouw, de voor- en achtergevels van de voormalige verpleegstersschool en de daken en de voor- en achtergevels van het ingangspaviljoen van het Sint-Pietersziekenhuis.

In het voormalige ziekenhuiscomplex zit nu het OCMW van de stad Brussel. Op de benedenverdieping aan de Hoogstraat zijn handelsetalages ondergebracht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni