© Kabinet Smet | Archeologische opgravingen in Brussel (archiefbeeld)

Opgravingen om te achterhalen wat er in bodem Koudenberg zit

KVDP
© BRUZZ
20/04/2022

Vrijdag gaat de stedenbouwkundige administratie Urban.brussels opgravingen uitvoeren in de archeologische site van de Koudenberg. De opgravingen kaderen binnen het beleid van 'preventieve archeologie'.

Op de Koudenberg, ter hoogte van het huidige Koningsplein, stond tot 1731 een van de mooiste paleizen in Europa. Het werd dat jaar verwoest door een brand, vandaag blijven alleen de fundamenten en ondergrondse kelders over.

Het gaat om de belangrijkste archeologische site in Brussel. Op vrijdag 22 april organiseert Urban.brussels er opgravingen. Die zullen zich richten op de tuin van het Hof van Hoogstraeten, een herenhuis waar in de zestiende eeuw een raadgever van Keizer Karel zijn intrek nam.

"Het Brussels Gewest doet regelmatig archeologische opgravingen, die kaderen binnen een beleid van 'preventieve archeologie' met als doel ons historisch erfgoed zo goed als mogelijk te bewaren," klinkt het bij het kabinet van Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (One.brussels-Vooruit). Smet zal de opgravingssite vrijdag ook een bezoek brengen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie