De Markten stoot op menselijke skeletten tijden verbouwingswerken

KVDP
© BRUZZ
07/12/2023
Updated: 08/12/2023 10.07u

Tijdens graafwerken op de binnenkoer van gemeenschapscentrum De Markten op de Oude Graanmarkt zijn verschillende menselijke skeletten ontdekt. Na een analyse door archeologen van urban.brussels in samenwerking met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Société royale d’Archéologie de Bruxelles blijken deze onderdeel van een voormalig klooster.

De Markten is al even bezig met een grondige renovatie. Zo moet de vernieuwde binnenkoer waterdoorlatend worden. Toen arbeiders enkele dagen geleden een diepe put groeven op de binnenkoer ontdekten ze een skelet. Archeologen onderzochten de site verder en legden uiteindelijk twee volledige en vier verstoorde skeletten bloot.

Uit de ondergrondse archeologische atlas van het Brussels gewest blijkt dat De Markten gebouwd is op de locatie waar zich van de 13de tot de 18de eeuw het klooster van Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Roos-van-Jericho bevond. De skeletten liggen in de zone iets ten oosten hiervan die in de 17de eeuw als begraafplaats werd gebruikt.

16de eeuws

Hou oud de skeletten exact zijn, is nog niet geweten, maar het onderzoek doet vermoeden dat ze dateren uit de periode rond het midden van de 16de eeuw.

De skeletten gaan nu naar het Instituut voor Natuurwetenschappen, waar ze aan een fysisch antropologisch onderzoek worden onderworpen. Zo kan worden bepaald hoe oud de personen waren bij overlijden of zelfs of ze bijvoorbeeld ondervoed waren of bepaalde ziektes hadden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni