Staatssecretaris Mahdi opent fototentoonstelling in Molenbeeks Migratiemuseum

© Belga
04/05/2021
Updated: 04/05/2021 16.50u

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft dinsdag in het MigratieMuseumMigration in Molenbeek de nieuwe fototentoonstelling "Eindeloos op de vlucht naar (en in) Europa" geopend. De expo zoomt in op twee belangrijke vluchtelingenroutes en wil zo de 70ste verjaardag van het Vluchtelingenverdrag van de Conventie van Genève onder de aandacht brengen.

Op 28 juli 1951 werd in Genève het Vluchtelingenverdrag ondertekend. Twee maanden voor de herdenking van de Conventie van Genève wil het MigratieMuseumMigration de blijvende actualiteit van de vluchtelingenmigraties niet uit het oog verliezen. Van 4 mei tot 14 augustus toont de nieuwe tentoonstelling het werk van vier fotografen op enkele belangrijke knooppunten voor migranten.

De Italianen Elio Germani en Francesco Campisi zetten met hun portretten en hun sfeerfoto's twee van de belangrijkste vluchtelingenroutes in de kijker: de Westerse Balkanroute en de doorsteek vanuit Libië over zee naar Italië. Een derde reeks foto's van de hand van de Italiaan Virgilio Martini toont hoe mensen via het gebergte in Italië de oversteek naar Frankrijk voorbereiden. Tot slot mag ook de Belgische fotograaf Franky Verdickt de beelden die hij nam in Calais, Duinkerke en Brussel tentoonstellen.

"Vanuit het beleid willen we ook een beeld krijgen van de personen achter de verhalen die we vaak horen. We gaan heel veel met cijfers om, maar nog te weinig met de mensen achter de verhalen", vertelt staatssecretaris Mahdi tijdens de opening.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni