BEELD Strokar Oude Delhaize BRUZZ ACTUA 1629

| Strokar in de oude Delhaize in Elsene.

Street-artgalerij Strokar Inside definitief gesloten

EC
© BRUZZ
01/01/2020

Het 'paleis voor street art' in Brussel heeft de deuren gesloten. Het tijdelijk contract van Strokar Inside om de oude Delhaizesite op de Waterloosesteenweg in te vullen, is afgelopen. Op de site moeten nieuwe appartementsblokken komen.

Na enkele streetartfestivals en tijdelijke expo's kreeg vzw Strokar in september vorig jaar toestemming om het oude Delhaizegebouw tot een galerij om te toveren. Behalve voor graffiti wilde Strokar ook een platform bieden aan andere kunsten, zoals performance art en dans.

In vijftien maanden tijd trok Strokar Inside zowat 150.000 bezoekers, weet BX1. Het platform heeft op die tijd flink wat naamsbekendheid gecreëerd. Dat komt onder meer omdat de kunstruimte snel na de opening al zestig werken van Banksy naar Brussel haalde, waarop nadien kritiek kwam door Banksy zelf.

Negatief advies

Nu komt er toch een einde aan het verhaal, want het oude gebouw wordt gesloopt. Er komen vier appartementsgebouwen in de plaats, goed voor 82 woningen, al zijn de bouwplannen nog niet afgerond wegens protest door de buurtbewoners. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) gaf al een negatief advies over de sloop van de oude metalen ruimte.

Het tiental fresco’s en tekeningen dat nog op de muren staat, zal Strokar zelf nog verwijderen. En dan staan er al nieuwe kansen te wachten, vertelt medewerkster Alexandra Lambert aan RTBF.

“De curator van de kunstbiënnale in Dakar in Senegal heeft ons gevraagd om een expositie te organiseren.” De biënnale vindt plaats in mei en juni dit jaar, maar nadien zou er mogelijk een lokale street-artruimte komen met de naam ‘Strokar Dakar’.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws , Strokar Inside , street art , Waterloosesteenweg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni