Vaartkapoen in Molenbeek heropent na vier jaar renovatie

© Belga - BRUZZ
17/11/2023

Gemeenschapscentrum Vaartkapoen heeft vrijdagavond opnieuw de deuren geopend na renovatiewerken. Het gebouw werd vanaf 17 uur feestelijk voor geopend verklaard in het bijzijn van buurtbewoners en politici. De concertzaal van de Vaartkapoen (VK) beroert al sinds de jaren 1980 de Brusselse muziekscène.

Het gebouw van de Vaartkapoen in de Sint-Jozefstraat in Sint-Jans-Molenbeek werd gedurende vier jaar helemaal verbouwd. Enkele leegstaande aangrenzende panden werden afgebroken voor een publiek toegankelijke tuin, "die een broodnodige dosis ademruimte, zonlicht en rust brengt in de dichtbebouwde stadswijk rondom", zegt de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Via deze tuin kunnen bezoekers van de Sint-Jozefstraat doorsteken tot de Pastorijstraat. Het centrale ontmoetingspunt, de gekende trompetboom, werd behouden. Ook de concertzaal van de Vaartkapoen werd onder handen genomen. Om te voldoen aan de huidige geluidsnormen werd de zaal volledig akoestisch geïsoleerd.

"Ideale tussenformaat"

De concertzaal is toegankelijk voor 480 muziekliefhebbers, "het ideale tussenformaat tussen de kleinere concertzalen en de grotere poptempels", aldus VGC.

Bedoeling is om komende jaren opnieuw een centrale plek in Brussel in te nemen. "De VK zal de komende jaren opnieuw helemaal openbloeien tot een creatieve en culturele hub", belooft de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

"Net door haar formaat kan deze plek een scherp muzikaal programma op de agenda zetten dat focust op interculturele muziekstromingen." Daarbij zullen minstens de helft van de artiesten vrouwen zijn.

Residenties artiesten

Naast een gerenoveerde concertzaal wil de VK in de toekomst ook inzetten op residenties van artiesten. Zo bevat het gebouw sinds de renovatie ook een residentieruimte en een repetitieruimte. "Op die manier wordt VK de geknipte uitvalsbasis voor muzikale samenwerkingen."

Het gebouw, een ontwerp van WAW architects, werd ook ecologisch 'futureproof' gemaakt. Zo zal er regenwater gebruikt worden om het sanitair door te spoelen en werd er hoogrendementsglas geplaatst. De ontharde binnenplaats werd voorzien van geluidswerende wanden en het gebouw werd beter geïsoleerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Cultuurnieuws , VK , GC De Vaartkapoen , concertzaal , VGC

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni