VGC houdt subsidies socio-culturele verenigingen op peil

© Gryspeerd Carine
| Archiefbeeld. Onder meer harmonieën zullen geen subsidies verliezen

De subsidies voor socio-culturele verenigingen zullen dit jaar niet instorten. De Vlaamse Gemeenschapscommissie zal die situatie vermijden door het bedrag maar gedeeltelijk te baseren op hun werking in coronajaar 2019-2020. Sommige organisaties krijgen zelfs wat meer geld.

Door de coronacrisis dreigden heel wat socio-culturele organisaties dit jaar fors minder geld te ontvangen. Subsidies van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC, het parlement en de executieve van de Nederlandstaligen in Brussel) worden immers gebaseerd op de werking van organisaties tijdens het voorgaande jaar. Door corona waren veel organisaties in 2020 noodgedwongen een stuk minder actief.

De subsidie-criteria worden dit jaar aangepast om die situatie te vermijden, meldt VGC-raadslid Carla Dejonghe (Open VLD) in een persbericht. Ze ondervroeg er VGC-collegelid Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) over.

Extra moeite wordt beloond

Lokale socio-culturele organisaties die voldoen aan een aantal minimale voorwaarden zullen dit jaar evenveel geld ontvangen als vorig jaar. Ze moeten bewijzen dat ze actief zijn geweest tijdens de pandemie en dat ze activiteiten in het Nederlands hebben aangekondigd. Een lager aantal activiteiten zal dus niet leiden tot minder subsidies.

Dejonghe geeft het voorbeeld van lokale harmonieën (ze speelt zelf bij de Muziekmaatschappij van Stokkel). "Die moesten ettelijke repetities annuleren en konden die niet vervangen door online repetities."

Verenigingen die extra moeite deden tijdens de pandemie worden dan weer beloond door de VGC. De subsidies stijgen voor organisaties die in het moeilijke jaar 2020 meer activiteiten konden organiseren dan in 2019. Recent opgerichte en erkende organisaties krijgen ook subsidies.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?