Week van het Nederlands brengt ode aan de schoonheid van de Nederlandse taal

DeBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, op de hoek van de Prinsenstraat en de Leopoldstraat, achter het Muntplein DeBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, op de hoek van de Prinsenstraat en de Leopoldstraat, achter het Muntplein
© Peter Dhondt-BRUZZ
| DeBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, op de hoek van de Prinsenstraat en de Leopoldstraat, achter het Muntplein.
© Peter Dhondt-BRUZZ
| DeBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat, op de hoek van de Prinsenstraat en de Leopoldstraat, achter het Muntplein.

Van 1 tot 8 oktober staat het Nederlands voor de achtste keer opnieuw in de kijker. Deze editie van de Week van het Nederlands staat in het teken van de schoonheid van de Nederlandse taal.

De Vlaamse scenarist en podcastmaker Njotea en de Nederlandse dichter Oomen gaan in hun performance 'De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen - in 20 minuten' op zoek naar een manier om de schoonheid van onze taal onder woorden te brengen. Dit hoewel onze taal vaak wordt afgeschilderd als 'lelijk' of 'saai'. Maar dat is maar een kwestie hoe je ernaar kijkt, zo zegt Oomen.

"Het Nederlands ís inderdaad niet zo mooi, eigenlijk is het best wel clunky. Wij moeten een klemtoon aanbrengen met dynamiek, en dat klinkt dan harder. Maar dat maakt wel dat het Nederlands een free jazz vibe heeft, veel meer dan dat mooi meanderende Frans bijvoorbeeld", meent Oomen.

Het duo is op 1 oktober te gast in een uitzending van De Taalstaat op NPO Radio 1 en de podcastapp van Radio 1. Hierin zullen ze het hebben over schoonheid in lelijkheid, hoe taal uitsluit en krachtig maakt en blikken ze vooruit op een week vol discussies, workshops en andere activiteiten.

De Week van het Nederlands is het resultaat van een Vlaams-Nederlandse samenwerking tussen Huis deBuren en de Taalunie. Maar ook tal van partners werken mee aan de Week om de veelzijdigheid van het Nederlands te onderstrepen. Alle activiteiten zijn te vinden op de site weekvanhetnederlands.org.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?