Eerste keer prijs uitgereikt tijdens Week van het Nederlands

© Brussel Mon Amour
| De winnares van de eerste Prijs voor het Nederlands in Brussel, Aurélie Thomissen

Nog de hele week vindt in Brussel voor de tweede keer de Week van het Nederlands plaats. Via lezingen, debatten, ontmoetingen, wandelingen of bijvoorbeeld een karaoke met Nederlandstalige liedjes wil de organiserende vzw 'Brussel Mon Amour' het Nederlands als taal in de hoofdstad in de kijker zetten.

De tweede Week van het Nederlands in Brussel werd afgelopen zaterdag officieel geopend in het Brussels parlement. “Een historisch moment”, zegt initiatiefnemer Guy Aloïs Magnus aan BRUZZ. “Het is voor het eerst dat Nederlandstaligen toestemming kregen het halfrond in te nemen, en alle Nederlandstalige fracties van het parlement hadden dat samen aangevraagd.”

Voor de eerste keer werd zaterdag ook een ‘Prijs voor de Nederlandse taal in Brussel’ uitgereikt, aan Aurélie Thomissen (38). Thomissen, kind van een Waalse moeder en een Vlaamse vader, groeide in Brussel op in het Frans, maar volgt de laatste jaren Nederlandse les en zet zich erg in voor de promotie van de taal. Zaterdagavond volgde nog een karaoke met Nederlandstalige liedjes in de Vaartkapoen in Molenbeek.

Nacht van Brunelleke

Verder staan op het programma nog lunchlezingen in De Buren, dinsdagnamiddag een wandeling over de Vlaamse geschiedenis in Ukkel, en debatten, bijvoorbeeld over de oorsprong en dialecten van de taal, of Brussel als Nederlandstalige en internationale stad. Alle informatie vind je hier.

De slotceremonie van de tweede Week van het Nederlands vindt zaterdag 13 oktober om 17 uur plaats in Muntpunt, in aanwezigheid van onder meer de ambassadeurs van Nederland en Suriname. “Aansluitend volgt in een paar cafés in de buurt de tweede nacht van Brunelleke, met ambassadrice Wendy Van Wanten”, zegt Magnus.

Brunelleke (of BRU-NL) werd vorig jaar door Brussel Mon Amour in het leven geroepen. Ze is een vrouwelijke versie van het Brusselse ketje, en moet een ambassadrice voor het Nederlands in de hoofdstad zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?