Zo ziet het toekomstig Joods Museum eruit

© Tab Architects/Barozzi Veiga
| Het Joods Museum krijgt een opvallende belvédère op het dak.

Er komt schot in de bouwplannen van het Joods Museum. De architecten die de Europese aanbesteding hebben gewonnen zijn bekend. Ze plannen een belvedère aan het gebouw om het museum zo met de stad te verbinden.

Het toekomstige gebouw is gepland voor 2025. Dat schrijven Le Soir en De Standaard. Het gebouw werd in 1901 ontworpen en zal met de verbouwing beter bij deze tijd passen. De architecten die werden gekozen zijn Tab Architecten uit Gent, Barozzi Veiga uit Barcelona en Barbara Van der Wee, waarvan het kantoor in Brussel is gevestigd. Ze kregen de unanieme steun van de jury.

Het nieuwe Joods Museum.
© Tab Architects/Barozzi Veiga
| Het nieuwe Joods Museum.

De architecten willen een nieuwe identiteit bieden voor het museum zonder sleutelstukken, zoals de neoklassiek geïnspireerde gevel, te vernielen. Op de begane grond zal vanaf buitenaf de boekwinkel, de kassa, de patio en het restaurant te zien zijn. In de kelder zal een grote ruimte van 360 vierkante meter worden gebouwd voor tijdelijke tentoonstellingen.

Bovenop het gebouw wordt de belvedère geplaatst. Het zal een panoramisch uitzicht op de omgeving bieden en zo de stad en het museum verbinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?