Kabinet-Persoons

Meterslang reliëfkunstwerk gaat van opslagruimte achter kledingwinkel naar Joods Museum

© Belga
06/05/2024

Het reliëf De Dans van de Joods-Franse beeldend kunstenaar Ossip Zadkine (1888-1967) zal in 2025 - na jaren van vergetelheid - opnieuw te bezichtigen zijn in het Joods Museum in Brussel. Het hoogreliëf van twaalf meter lang en drieënhalf meter hoog was gedurende decennia verborgen in de opslagruimte van winkelketen Zara in de Brusselse Nieuwstraat, de voormalige Cinéma Métropole.

Maandagochtend is het startschot gegeven van de verhuis van het werk naar het Joods Museum. Daarvoor wordt het kunstwerk, dat in totaal twee ton weegt, in vijftien stukken gedemonteerd. Het reliëf, gemaakt uit gips en bedekt met vergulde bronzen edelroest, is het grootste en wellicht meest monumentale werk dat van de Joods-Franse kunstenaar Ossip Zadkine bewaard is gebleven.

Op het werk zijn drie figuren met linten voorgesteld. Het bas-reliëf doet denken aan oud-Griekse friezen. Zadkine vervaardigde het reliëf op vraag van Cinéma Métropole-architect Adrien Blomme voor de opening van de luxueuze art-decobioscoop in Brussel. De filmzaal sloot in april 1991 de deuren en de internationale winkelketen Zara nam in 2001 het gebouw over.

Vergeten en onbekende schat

De "reddingsoperatie", aldus Brussels staatssecretaris bevoegd voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels), moet een tweede leven geven aan het werk en de "vergeten en onbekende schat" opnieuw toegankelijk maken voor Brusselaars en bezoekers. "Na dertig jaar onzichtbaar en vergeten te zijn geweest, zal De Dans tegen 2025 opnieuw zichtbaar en toegankelijk zijn voor iedereen", zo legt Persoons uit.

"Het huisvesten van het reliëf van Zadkine is een immense eer voor het Joods Museum van België. Wij zijn fier dat wij de bevoorrechte bewaarders zijn", zegt Barbara Cuglietta, de huidige directrice van het Joods Museum.

20240506_zadkine_dedans_9bf8a347-zdkine1.jpg

Kabinet-Persoons

| Beeldhouwer Ossip Zadkine werkt aan zijn werk 'De Dans'

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni