Een nieuwe tentoonstelling in de Sint-Gorikshallen toont de art nouveau-creaties van kunstmatige intelligentie (AI). ‘Het doel is niet zozeer om nieuwe kunst te maken, dan wel om bij te dragen aan het debat over de plaats van AI in onze samenleving.’
Artificiële intelligentie laat art nouveau-boegbeeld Victor Horta herrijzen
Lees ook: Mr. Francois: ‘Volle gas door het leven’
Aan het einde van zijn leven gaf de Belgisch architect en Jugendstil-boegbeeld Victor Horta de opdracht om zo’n 800 kilo aan papieren archieven en schetsen die hij maakte te vernietigen. Het gevolg is dat liefhebbers van de bouwkunst en de art nouveau alleen maar kunnen dromen van de architecturale parels die mogelijk met die geschriften verloren gingen.
Maar wat als Horta's schetsen die niemand ooit zag, plots toch werden herontdekt? Wat zouden die openbaren? De tentoonstelling “Het verloren notitieboek van Victor Horta” doet een poging het zich voor te stellen met de hulp van artificiële intelligentie. Aan de hand van beeld- en tekstgeneratoren werd onderzocht hoe Horta's notitieboekjes er mogelijk konden hebben uitgezien.
Debat
Het leverde fraaie resultaten op in de kenmerkende organische en gracieuze art-nouveau-stijl, maar, hoewel mooi meegenomen, is dat niet waar de organiserende vzw Atabey op mikte. "Het doel van de tentoonstelling is niet zozeer om nieuwe kunst aan te brengen, dan wel om bij te dragen aan een geïnformeerd debat over de plaats van AI in onze maatschappij", aldus Atabey-voorzitter Yuniesxy Fajardo Fuentes. “De tentoonstelling biedt een unieke ervaring die bezoekers uitnodigt om de perspectieven die kunstmatige intelligentie biedt in de kunst te ontdekken."
Atabey erkent hierbij nog voor groot deel in het duister te tasten. "Net als veel burgers die zich wagen aan ChatGPT of andere AI-interfaces, hebben we nog maar een glimp opgevangen van de achterliggende codes, de ongelofelijke mogelijkheden, de beperkingen, maar ook de risico's die aan het gebruik van deze instrumenten verbonden zijn." De tentoonstelling probeert dit te weerspiegelen door de komende maanden verder te evolueren op basis van de reacties van het publiek en de opgedane ervaring van de organisatoren.
De tentoonstelling loopt nog tot 30 mei en is gratis te bezichtigen in de galerijen van de Sint-Gorikshallen.
Lees meer over: Brussel-Stad , culture , Sint-Gorikshallen , Victor Horta , artificiële intelligentie