| De campus van de VUB in Etterbeek.

Palestine Solidarity Network start maandag met bezetting VUB-gebouw op campus Etterbeek

© Belga
10/05/2024

Het Palestine Solidarity Network, actief aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), gaat maandag van start met de bezetting van een niet nader genoemd gebouw op de VUB-campus Etterbeek. Dat meldt de organisatie aan Belga.

De actiegroep plant al enkele weken een bezetting. Initieel was sprake van een sit-in midden mei, maar de actiegroep had grootsere plannen.

Woensdag besliste de VUB om de deelname stop te zetten aan wat volgens de activistische groep het TAILOR-project moet zijn geweest. Dat is een onderzoeksproject met de Israëlische Bar-Ilan universiteit waarbij onderzoek gedaan wordt naar de ontwikkeling van Artificiële Intelligentie (AI). Daarop hebben de activisten besloten om de druk verder op te voeren en de geplande bezetting te vervroegen.

De bedoeling is om maandagochtend vanaf 9.30 uur een niet nader genoemd gebouw op de campus van de VUB in Etterbeek te bezetten. In een oproep vraagt het Palestine Solidarity Network meteen om tentjes mee te nemen naar de actie.

Academische boycot

De studenten eisen onder andere het op de agenda plaatsen van een academische boycot, dat moet door VUB-rector en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) zelf gebeuren. Ook stellen ze dat de VUB wel degelijk betrokken is in projecten die militaire banden onderhouden met de staat Israël en het Israëlische leger, in tegenstelling tot eerdere communicatie van de universiteit.

Het zou daarbij enerzijds gaan over onder meer het bovengenoemde TAILOR-project - waar de kennis en expertise van de VUB naar verluidt gebruikt zou worden om aan de hand van AI doelwitten in Gaza te bombarderen - en anderzijds om een vermoedelijke samenwerking met de Technion-universiteit in Israël. "Die universiteit werkt samen met Elbit Systems, een van de grotere Israëlische defensie-aannemers en een militair technologiebedrijf", zo zeggen de activisten.

Hewlett-Packard

Ten slotte eist het Palestine Solidarity Network dat het contract tussen VUB en Hewlett-Packard na 2025 niet meer verlengd wordt. "De VUB werkt samen met HP voor software en apparatuur, terwijl het bedrijf bekend staat om het leveren van technologische hardware en servers waarmee Israël zijn segregatie- en apartheidssysteem organiseert", zo klinkt het bij de actievoerders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Elsene , Etterbeek , Samenleving , Politiek , bezetting VUB , studenten VUB , VUB , campus etterbeek , Palestine Solidarity Network , artificiële intelligentie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni