Bibliotheek de Lettertuin Sint Pieters Woluwe
© Ivan Put | Bibliotheek de Lettertuin Sint Pieters Woluwe

Bib Sint-Pieters-Woluwe lanceert Oekraïense collectie: 'Unicum in België'

KVDP
© BRUZZ
20/11/2021

De Nederlandstalige bibliotheek van Sint-Pieters-Woluwe lanceert vandaag een Oekraïense boekencollectie. “Een unicum in België”, klinkt het. Bij de officiële voorstelling van de collectie is ook Haska Shyyan aanwezig, de winnares van de Europese literatuurprijs in 2019.

Volgens de laatste gegevens van het Brusselse Instituut voor Statistiek en Analyse zijn er in het Brusselse Gewest een kleine 1.700 inwoners met de Oekraïense nationaliteit. Het is verre van de belangrijkste nationaliteit in Brussel, maar toch lanceert de Nederlandstalige bibliotheek de Lettertuin in Sint-Pieters-Woluwe (waar in 2020 58 Oekraïeners woonden) een Oekraïense collectie.

“Een tijdje geleden werd de bibliotheek van Sint-Pieters-Woluwe gecontacteerd door enkele enthousiaste Oekraïense dames met de vraag of de bib een Oekraïense collectie boeken voor volwassenen en voor jeugd zou kunnen plaatsen in de bibliotheek”, verklaart de bibliotheek in een persbericht. “Van het één kwam al snel het ander, en zo komt het dus dat we deze namiddag deze collectie officieel kunnen lanceren en inhuldigen.”

'Unicum'

Zaterdagnamiddag om 17 uur wordt de collectie voorgesteld in aanwezigheid van de Oekraïense auteur Haska Shyyan. Zij won in 2019 de Europese literatuurprijs. Ook de Oekraïense ambassade is betrokken bij de voorstelling van de collectie.

Volgens de bibliotheek de Lettertuin maakt de Oekraïense bibliotheek deel uit van een groter project. “Het idee is om de collecties van de Nederlandstalige bibliotheken in Brussel toegankelijker te maken voor de Brusselse bevolking in al haar diversiteit door de aankoop van collecties in andere talen”, klinkt het. Via Obib, het steunpunt van de Brusselse bibliotheken, wordt er samengewerkt met andere bibliotheken. De Oekraïense collectie is volgens de Lettertuin een “unicum in België.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie