Bozar eert Duits EU-voorzitterschap met tentoonstelling 'Hotel Beethoven'

© Belgaimage
| Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in de Ravensteinstraat.

Voor Duitsland is 2020 een grand cru-jaar met enerzijds het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en anderzijds de viering van de 250ste verjaardag van Beethoven. Om die twee mijlpalen in de verf te zetten, werpt Bozar met de tentoonstelling 'Hotel Beethoven' van 13 oktober 2020 tot 17 januari 2021 een hedendaagse blik op de beroemde Duitse componist, zijn muziek en zijn ideeën.

De expo 'Hotel Beethoven' belicht hoe Ludwig van Beethoven is uitgegroeid tot een universeel icoon en hoe hij vandaag nog steeds een relevante inspiratiebron blijkt. Elke beginnende pianist oefent wel eens met Für Elise, zijn 9e Symfonie, gekend als Ode an die Freude en groeide uit tot het Europese volkslied.

De 5e Symfonie is dankzij de vier kenmerkende noten een van de meest bekende stukken klassieke muziek die ook regelmatig in de populaire cultuur opduiken. Bozar stelt dat de erfenis van Beethoven vandaag nog springlevend is.

Expo voor oren en ogen

'Hotel Beethoven' is daarom opgevat als een plaats voor ontmoeting en uitwisseling van ideeën, een plaats die toont hoe de Duitse componist is uitgegroeid tot een cultfiguur. Naast originele manuscripten en instrumenten van Beethoven worden er eveneens werken getoond van kunstenaars zoals Antoine Bourdelle, Franz von Stuck, Andy Warhol, John Baldessari, Jan Vercruysse, Jorinde Voigt, Christian Marclay, Christine Sun Kim, Jeremy Deller en Katie Paterson.

Curator Eric de Visscher maakt van de tentoonstelling een belevenis die zich zowel richt op het zicht als op het gehoor, met een uitgekiend auditief parcours en een divers programma van live-evenementen. Verschillende thematische hotelkamers bieden een contrasterend en meestal eigentijds zicht op de levende erfenis van Beethoven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?