Black History Month

Olivia over BHMB: 'Zeggen dat je veilige plek bent voor mensen van kleur is niet genoeg'

Noah Frooninckx Buelens
13/03/2024

Tijdens Black History Month geven we zwarte creatievelingen uit het Brusselse wekelijks een stem in onze portrettenreeks BHM x BRUZZ. Deze keer praat Olivia Jadesola, Young Ambassador bij Bozar over BHM Belgium en creatief ondernemerschap.

Olivia Jadesola Foresythe (25) is sinds het najaar van 2023 Young Ambassador voor niet-klassieke muziek bij Bozar. Dit houdt in dat ze enerzijds social media content maakt voor hun muziekprogrammatie. Anderzijds bedenkt ze samen met de vijf andere Ambassadors manieren om de jeugd meer te bereiken.

Naar aanloop van het Afropolitan festival nam ze bijvoorbeeld samen met artieste Dushime een modevideo op ter voorbereiding van haar voorstelling in Bozar. “Je zou denken dat dat niets te maken heeft met Bozar zelf”, legt Olivia uit. "Maar uiteindelijk hebben we onze gedeelde passie voor (tweedehands) mode kunnen linken aan de manier waarop Dushime performances in elkaar steekt.”

“Binnen Bozar krijg ik vrij veel vrijheid voor de content die ik maak”

Olivia Jadesola Foresythe

Young Ambassador Bozar

Dit jaar assisteert ze Eric Cyuzuzo ook bij de programmatie van Black History Month Belgium. Ten slotte maakt ze nog eigen lifestyle, fashion en beauty content, vooral op Instagram en TikTok.

Diversiteit in culturele instellingen

“Binnen Bozar krijg ik veel vrijheid voor de content die ik maak”, vertelt Olivia. “Natuurlijk moet ik rekening houden met hun look and feel. Toch kan ik mijn kennis over de culturele sector combineren met mijn achtergrond en creatieve input als content creator.”

Olivia’s ervaring in de culturele sector heeft haar geleerd dat onder andere diversiteit en inclusie in 2024 complexe onderwerpen blijven. “Ik heb gemerkt dat cultuurhuizen en -organisaties zich meer bezighouden met het communiceren dat ze divers en inclusief zijn dan effectief hun mindset te veranderen en dat intern toe te passen", legt de jonge creatievelinge uit.

Olivia Jadesola

“Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde cultuurhuizen of andere organisaties die laten uitschijnen dat ze een veilige plek zijn voor mensen van kleur of queer personen. Maar dat eigenlijk niet zijn, omdat blijkt dat hun ingesteldheid allesbehalve een open en veilig gevoel geeft. Dat is iets wat dringend moet veranderen.”

Creatief ondernemerschap

Hetgeen Olivia deelt op sociale media en het werk dat ze levert voor Bozar en BHM Belgium vertrekt vanuit haar passie voor zelf-expressie en haar liefde voor de zwarte cultuur in al haar facetten. “Content maken gaat zo natuurlijk voor mij”, vertelt ze. “Als zwarte queer vrouw die comfortabel genoeg is om haar leven online te delen, vind ik het belangrijk om dat ook effectief te doen.”

“Zwarte mensen die durven ondernemen, inspireren me om te geloven in mezelf en mijn kunnen”

Olivia Jadesola Foresythe

Young Ambassador Bozar

“Enerzijds wil ik anderen inspireren om zich goed in hun vel te doen voelen en hun dromen na te jagen, zelfs in een samenleving die niet per sé voor hen ontworpen is. Anderzijds zie ik alles wat ik deel op sociale media als een vorm van archiveren: over pakweg 50 jaar gaan ze dit tijdperk onderzoeken en dan wil ik op een manier wel bijgedragen hebben aan de bronnen die ze bestuderen. Hoe was het bijvoorbeeld voor iemand als ik - een zwarte queer vrouw - om te leven in een witte, patriarchale samenleving?”

Bovendien merkt de jonge content creator dat er steeds meer zwarte mensen durven te ondernemen. “Dan heb ik het niet alleen over artiesten of mensen in de creatieve sector. Ik heb bijvoorbeeld twee vriendinnen die samen een haarproduct ontwikkeld hebben voor kroeshaar en dat nu op de markt brengen. Vrienden en kennissen uit verschillende sectoren starten een eigen praktijk of bedrijf. Dat inspireert me om te geloven in mezelf en mijn kunnen.”

Over BHM

Emancipatie vormt samen met community building, representatie en educatie de kernwaarden van Black History Month volgens Olivia. “In 2017 zijn we ontstaan omdat we de nood voelden om een veilige plek te creëren voor en door de Afrikaanse diaspora”, vertelt ze. "Door de jaren heen hebben we datzelfde doel voor ogen gehouden door verschillende thema's binnen onze community te verkennen en bespreekbaar te maken.”

“We organiseren evenementen specifiek voor en door iedereen uit de Afrikaanse diaspora, dat is nu eenmaal ons focuspunt”

Olivia Jadesola Foresythe

Young Ambassador Bozar

Tot slot legt Olivia uit dat BHM Belgium in het verleden negatieve reacties kreeg, omdat ze bepaalde groepen zou uitsluiten. “We organiseren inderdaad evenementen specifiek voor en door iedereen uit de Afrikaanse diaspora, dat is nu eenmaal ons focuspunt”, benadrukt ze. "Sommige mensen vinden het moeilijk dat niet alles om hen draait. Dat heeft niets met ons als organisatie te maken.”

BHM Belgium zit volop in een herstructureringsproces en heeft dus nog geen duidelijke toekomstplannen, maar hun doel blijft duidelijk: een maand van celebration voor de Afrikaanse diaspora in heel België. Los daarvan hoopt Olivia de zwarte community te blijven verenigen. “Ik wil mijn steentje bijdragen aan een plek waar zwarte mensen zichzelf kunnen herkennen en samen kunnen komen met gelijkgezinden, omdat ik merk dat mij dat destijds enorm geholpen heeft om van mezelf en mijn cultuur te houden. Ik ben een jonge, Nigeriaanse, immigrante, queer vrouw en die intersectionele identiteit, daar ben ik ontzettend trots op”

BHM x BRUZZ

Voor Black History Month Belgium 2024 maakt BRUZZ een portrettenreeks van Zwarte creatievelingen. Over zichzelf, hun gemeenschap en het belang van Black History Month.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni