Panorama met stadhuis, basiliek van Koekelberg en het standbeeld van Albert I op de Kunstberg.

Brussel lanceert campagne voor kandidatuur Europese Culturele Hoofdstad 2030

© Belga
24/06/2022

Het project Brussel 2030 treedt deze zomer, na een eerste werkjaar, voor het eerst naar buiten in de straten van de hoofdstad. Om haar kandidatuur als toekomstige Europese Culturele Hoofdstad kracht bij te zetten, volgt een goedgevuld zomerprogramma.

In 2030 bestaat België 200 jaar. Om dat te vieren, wil Brussel een duurzaam en inclusief stadsproject aanbieden als Europese Culturele Hoofdstad. In het afgelopen jaar hield het team van Brussel 2030, onder leiding van Jan Goossens en Hadja Lahbib, bijna 400 ontmoetingen en overlegmomenten in en buiten Brussel. De eerste fase van het project is zo afgerond.

Drie doelstellingen werden geïdentificeerd: de identiteit van een kosmopolitische stadsregio in volle verandering versterken met een collectieve verbeelding, nieuwe synergieën tot stand brengen door toekomstplekken te bouwen en een project cocreëren samen met de hele bevolking, en met name jongeren, aan de hand van participatieve projecten.

Summer Assembly als eerste hoogtepunt

Een eerste hoogtepunt moet deze zomer al volgen wanneer er van 4 tot 8 juli het burgerlaboratorium Summer Assembly plaatsvindt. Het evenement wil een levendige uitwisseling rond de culturele praktijken van vandaag en morgen tot stand brengen.

In september volgt de 'Grote Rentrée'. Brussel 2030 zal te zien zijn in brochures en bij premières en openingen als een uitnodiging aan de Brusselse culturele sector en het maatschappelijk middenveld om zich het project eigen te maken. De Urban Caravan van Brussel 2030 doorkruist in de herfst het stadscentrum, van plein naar plein en van cultuurhuis naar cultuurhuis.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni