In de reeks 'Toerist in eigen stad' delen BRUZZ-redacteurs hun geheime liefde voor onze bekendste toeristische trekpleisters. Deze week is dat de Grote Markt, die heel wat Belgen mijden vanwege de drukte, maar die BRUZZ-presentatrice Séverine haar hele leven al opzoekt. "Het is de schoonste Grote Markt op aarde."
BRUZZ tipt toeristische plekken: de Grote Markt
Waarom moet iedereen naar de Grote Markt?
"Omdat ik vind dat we de schoonste Grote Markt ter wereld hebben, not kidding. Er zit zoveel geschiedenis in de gebouwen en in de Grote Markt met die speciale kasseien waar je tot in de jaren 1970 nog kon parkeren met de auto. Het stadhuis neemt het grootste deel in. Ik heb er ooit een paar rondleidingen gevolgd omdat ik fan ben. Ik herinner me ook het Broodhuis, waar vandaag het Museum van de Stad Brussel is. Ooit maakte het deel uit van het Koninklijk Paleis. Het is dus heel mooi en chique. Dat er zoveel toeristen naar de Grote Markt komen, is alleen maar mooi. Je moet heel cynisch zijn om de Grote Markt lelijk te vinden, met al die kleuren en het bladgoud. In Praag zijn er dansende panda's op de Grote Markt. Dat mag hier niet. De Grote Markt is van het pittoreske soort toerisme."
Wat is je beste herinnering aan deze plek?
"Ik heb er verschillende. Mijn papa komt uit Ukkel en is er weggevlucht om in de Rand te gaan wonen. Als we naar Brussel kwamen, gingen we altijd naar Manneken Pis en de Grote Markt. Papa vond het heel belangrijk dat we onze weg daar kenden, dus ik kwam er als kleuter al. Mijn grootouders waren fan van Helmut Lotti, die ooit een concert gaf op de Grote Markt. Ik herinner me dat ik dat fantastisch vond, heel indrukwekkend.
Ook als jobstudent voor visit.brussels heb ik mooie dingen meegemaakt op de Grote Markt. Ik heb gewerkt tijdens het Bloementapijt en moest rijke Britse toeristen de weg wijzen. Ik stond de hele dag in de Gotische zaal en moest uitleggen waar de trouwzaal was. Honderd keer per dag zeggen 'Manneken Pis is daar naar rechts’ dat hoorde er ook bij, en het lukte om het telkens opnieuw met enthousiasme te zeggen. Helemaal aan het einde van de avond was er een groepsfoto. We gingen op het bloementapijt staan om de bloemen vast te pakken en omhoog te gooien!
Een laatste bijzondere herinnering, was de Grote Markt tijdens de lockdownperiode. Er waren zo lang weinig mensen geweest dat er gras begon te groeien tussen de kasseien. We dronken cava, het was tijdens de zomer van 2020. We mochten buiten komen, maar beperkt. We zaten op de Gote Markt met een flinke afstand. We waren 28 jaar en bespraken onze toekomstplannen. Af en toe kwam de politie langs. Op het einde zeiden ze dat we moesten vertrekken vanwege de avondklok en dat hebben we ook gedaan."
Wat is er nog meer te doen in de buurt?
"Manneken Pis, al is het maar om te kijken naar mensen die kijken naar Manneken Pis. Het bekende café Poechenellekelder raad ik niet aan. Het is veel te duur. Ik heb ooit ook Australiërs rondgegidst en we zijn heel cliché iets gaan drinken in Café Delirium. Die rijke Belgische bierencultuur vonden ze heel tof. Ook even verderop in de Fontainasbuurt zijn een paar fijne cafés, waaronder Au Soleil en Le Flamingo. Je bent net uit de toeristenbuurt, maar er is toch die gezellige buzz."
Plage Flagey
Lees meer over: Brussel , culture , Plage Flagey , Grote Markt , toerisme , toerist in eigen stad