Maison Hannon, Brusselse Art Nouveau van architect Jules Brunfaut, bij de heropening op 31 mei 2023 na renovatie

| Maison Hannon, Brusselse Art Nouveau van architect Jules Brunfaut, bij de heropening op 31 mei 2023 na renovatie.

Huis Hannon financiert restauratie wintertuin deels met digitale artworks

© Belga
21/09/2023

Het art-nouveauherenhuis Hannon in Sint-Gillis gaat een deel van de restauratie van zijn wintertuin financieren met digitale kunstwerken van kunstenares Maria Corte uit Barcelona. Dat is woensdagavond aangekondigd op een event in het kader van de Brussels Days op de gerestaureerde site van het Hospital Sant Pau, dat net als het Brusselse Brugmann ziekenhuis, van de hand van Victor Horta, zijn honderdste verjaardag viert.

Huis Hannon is een van de art-nouveaugebouwen in Brussel dat in 2023, het jaar van de art nouveau in de hoofdstad, voor het grote publiek werd opgesteld, naast het Hotel Solvay, Huis Cauchie en Hotel Van Eetvelde. Het herenhuis, een hoekhuis langs de Brugmannlaan in Sint-Gillis, dient nog gedeeltelijk gerenoveerd te worden. De volgende grote opdracht wordt de wintertuin, met uitzicht op de laan.

Voor de financiering ging conservator Grégory van Aelbroeck in zee met Artts, die een brug legt tussen de fysieke en digitale kunst. In zijn opdracht maakt kunstenares Maria Corte vier digitale collecties met telkens 30 digitale kunstwerken. Elk kunstwerk is een NFT (non-fungible token), een koppeling (een soort eigendom) op een blockchain van een account aan een uniek digitaal item via een smart contract. Die kan vanaf 9 oktober gekocht worden aan 200 euro.

"De opbrengst, zo'n 20.000 euro, gaat integraal naar de restauratie van de wintertuin. Dat is goed voor de helft van de kosten van werken. De rest wordt door het Brussels Gewest gesubsidieerd", licht Van Aelbroeck toe. "De restauratie start volgend jaar. We nemen onze tijd om dat zo goed mogelijk te doen met de gepaste technieken. Maar door beroep te doen op het brede publiek kunnen we sneller vooruit gaan", aldus nog de conservator. Hij wijst er ook op dat hetzelfde gebeurde met de gevel van het huis. Die restauratie werd voor de helft gefinancierd via crowdfunding.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni