© Ivan Put | Brusselse dichter Tijl Nuyts sleepte de prijs in de categorie Nederlandstalige literatuur in de wacht.

Jonge artiesten opnieuw bekroond met PrixFintroPrijzen

© Belga
13/10/2023

Voor het derde jaar op rij is donderdagavond in Brussel de PrixFintroPrijs 'Supporting young artist' uitgereikt aan verschillende jonge auteurs en artiesten. De winnaars kunnen in totaal rekenen op 80.000 euro prijzengeld en praktische ondersteuning, zo meldt de organiserende bank in een persbericht.

De PrixFintroPrijs Nederlandstalige Literatuur ging naar Tijl Nuyts, met Mattijs Deraedt en Sara Eelen op stek twee en drie. Aya Sabi won de publieksprijs. In de categorie Beeldende Kunsten won Clara Spilliaert het pleit, voor Ethel Lilienfeld en Flor Maesen. Lilienfeld won de publieksprijs.

Bij Film & Fotografie stond Romain Cavallin op de hoogste trede van het podium. Andreas Veirman eindigde op plaats twee, Barbara Salomé Felgenhauer op drie. De winnaar haalde ook de publieksprijs binnen. De PrixFintroPrijs Dans & Theater ging naar Eli Mathieu-Bustos, met een gedeelde tweede plaats voor publieksprijswinnaar Nona Demey Gallagher en Jonathan Linga.

De bekroning voor Franstalige Literatuur ging naar Sophie Vandeveugle, voor Alice Butterlin en Laura Simonati. Hier kaapte Nina Six de prijs van het publiek. De PrixFintroPrijzen gaan naar kunstenaars en artiesten van 18 tot 32 jaar. De winnaar in elke categorie krijgt 10.000 euro, de nummers twee en drie elk 2.000 euro, net als de winnaars van de publieksprijzen. Filmregisseur Michael R. Roskam bracht een toespraak tijdens de uitreiking met Dorien Leyers als gastvrouw. Concertpianiste Margaux Anseeuw speelde muziek van Debussy, Rachmaninoff en Scriabin.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie