© Hatim Hagkat Persdossier Brussel Stad

Mondmaskers tijdens de film: bioscoopeigenaren hopen op uitzondering

Sarah Van Genechten, Thalia Phatisis
© BRUZZ
10/07/2020

Met een emmer goudgele popcorn wegzakken in de donkerrode stoelen van je favoriete Brusselse bioscoop. Onmogelijk met een mondmasker. “We vragen om een uitzondering tijdens de duur van de film,” klinkt het bij Thierry Laermans, secretaris-generaal van de Federatie van Cinema’s van België. De bioscoopeigenaren wachten geduldig en hoopvol op verdere aanwijzigingen.

De kogel is door de kerk. Vanaf zaterdag moet je in de cinema verplicht een mondmasker dragen. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad donderdagavond. De verplichting geldt ook voor winkels, musea, bibliotheken, auditoria, gebedshuizen en theater-, concert- en conferentiezalen. “Daar waren wij nog niet van op de hoogte,” klinkt het bij cinema Styx in Elsene.

Ook Cinematek hoorde het vanochtend nog in Keulen donderen, maar maakt zich niet meteen zorgen. “Het dragen van een mondmasker was bij ons al een verplichte veiligheidsmaatregel," zegt Johan Vreys, woordvoerder van Cinematek. "Samen met een sterk gereduceerde zaalcapaciteit, online ticketverkoop, anderhalve meter afstand houden, en toegewezen zitplaatsen."

Bitterzoet

Organisatorisch is de nieuwe maatregel haalbaar, maar financieel is het opnieuw een domper voor veel Brusselse cinema’s. De verkoop van versnaperingen zorgt namelijk voor heel wat inkomsten die bioscopen dezer dagen liever niet zien verdwijnen. “We zitten nog steeds in een moeilijke periode," zegt Laermans. "Het dragen van een mondmasker tijdens de film betekent dat het publiek niet zal kunnen snoepen of drinken en dus niets zal kopen. Als dit het geval zal zijn dan zitten we met een groot probleem."

"Het dragen van een mondmasker tijdens de film betekent dat het publiek terwijl niet zal kunnen snoepen of drinken en dus niets zal kopen. Als dit het geval zal zijn dan zitten we met een groot probleem.”

Thierry Laermans

Kinepolis hoopt op dezelfde aanpak als in Luxemburg en Frankrijk. “We hopen dat het publiek het mondmasker enkel in gemeenschappelijke ruimtes zal moeten dragen en niet tijdens de filmvertoning. Als het in horecazaken niet hoeft, dan ook niet in filmzalen waar veiligheid wordt gegarandeerd,” aldus woordvoerder Anneleen Van Troos.

Publiek bleef trouw

De Federatie van Cinema’s van België heeft nog geen cijfers over het aantal bezoekers sinds de heropening op 1 juli. “Deuren van cinemazalen werden niet platgelopen, maar de opkomst was niet dramatisch. We waren mooi op weg,” zegt Laermans. Cinema Palace kreeg de laatste week zo’n 1500 bezoekers over de vloer. “Gezien de omstandigheden en in vergelijking met andere Brusselse cinema’s is dit een mooi begin.”

“Sinds de opening op 1 juli zijn we telkens uitverkocht,” aldus Johan Vreys. “Ongelooflijk dat het publiek meteen terug aan onze deur stond. Het blijven wel nog steeds maar een dertigtal zitplaatsen in plaats van 117.”

Toeristen in eigen cinema

Niets is voorspelbaar, zo ook niet de toekomst van de bioscoopzalen. “Het is heel moeilijk om in te schatten wat er de komende weken en maanden zal gebeuren. We zijn volledig afhankelijk van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad,” aldus Laermans.

Dat vele Brusselaars de zomervakantie in eigen stad zullen doorbrengen, zorgt voor heel wat hoop bij de lokale cinema’s. “Normaal gezien is het bezoekersaantal tijdens de zomermaanden relatief laag. Nu hopen we echter op meer bezoek,” klinkt het nog bij cinema Palace.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, culture, Economie, Cinema Palace, Kinepolis, Cinematek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie