Purpleboy wint animatiefestival Anima

LG
© Belga
02/03/2020

De kortfilm "Purpleboy" van regisseur Alexandre Siqueira heeft zondag de Grand Prix Anima 2020 gewonnen op Anima, het internationaal festival van de animatiefilm van Brussel. De film vermengt tijdloze thema's als macht met hedendaagse vraagstukken als genderstereotypering.

"Purpleboy" gaat over Oscar, een jongen die ontkiemt uit de tuingrond van zijn ouders. Hij beweert mannelijk te zijn, maar dat is moeilijk te bewijzen. De film gaat over genderstereotypering en de moeilijkheden van opgroeien in een autoritaire en onderdrukkende wereld. Het is een Belgisch-Frans-Portugese coproductie. De makers winnen 2.500 euro, geschonken door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Andere parels


De internationale jury kende ook een een speciale prijs toe aan Luca Tóth voor "Mr. Mare". De prijs van de beste studentenfilm ging naar "Sh_t Happens" van David Stumpf en Michaela Mihalyi. Een jongerenjury riep "The Bird and the Whale" van Carol Freeman uit tot beste internationale kortfilm voor kinderen.


De prijs voor beste Belgische kortfilm, geschonken door Sabam, ging naar "On n'est pas près d'être des super héros" van Lia Bertels. En de Grand Prix voor de beste kortfilm van de Federatie Wallonië-Brussel was voor "Saigon sur Marne" van Aude Ha Leplège.


Het publiek koos dan weer voor "Old Man Cartoon Movie" van Oskar Lehemaa en Mikk Mägi als beste langspeelfilm en voor "Physique de la tristesse" van Theodore Ushev als beste kortfilm. Bij de films voor het jonge publiek waren het de langspeelfilm "SamSam" van Tanguy De Kermel en de kortfilm "Choums Odyssee" van Julien Bisaro die de prijzen in de wacht sleepten. En "Wild West Compressed" van Christian Kaufmann behaalde de meeste stemmen op de Animeernacht.


Daarmee was de prijzenregen nog niet ten einde. De kortfilm "Hello, Are We in the Show?" (Simona Denicolai, Ivo Provoost) won de SACD-auteursprijs en Gaspar Chabaud won met "Tête de linotte!" de prijs voor beste Belgische kortfilm van studenten. Tenslotte was er nog de beste VR-kortfilm: "Songbird" van Lucy Greenwell, Michelle en Uri Kranot.
Het was de 39ste editie van Anima. De 40ste editie zal plaatsvinden van 12 tot 21 februari 2021 in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, culture, Anima, purple boy, kinderfilm

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie