| De drie reuzen zullen meelopen in de carnavalstoet

Reuzen van Sint-Joost komen na dertig jaar opnieuw naar buiten

AAB
© BRUZZ
17/05/2022

Op 21 mei vindt voor de eerste keer in zestig jaar de carnavalsstoet van Sint-Joost-ten-Node opnieuw plaats. Voor de gelegenheid komen bekende gezichten opdagen: de drie reuzen van de gemeente. De poppen stellen de heilige Judocus, dichter Johan Baptista Houwaert en ex-burgemeester Guy Cudell voor. De stoet loopt van het Rogier- tot het Sint-Joostplein.

Op vraag van de inwoners besloot de gemeente opnieuw een carnavalstoet te organiseren in Sint-Joost. Het evenement is de perfecte gelegenheid om oude tradities nieuw leven in te blazen.

Burgemeester van Sint-Joost Emir Kir kondigde tijdens een persconferentie de terugkeer van de reuzen aan. Dit zijn beelden van drie meter hoog die meelopen in de optocht. De laatste keer dat de reuzen in het openbaar verschenen, dateert van dertig jaar geleden. “Carnaval brengt de bevolking samen, het is een intergenerationeel en -cultureel gebeuren,” zegt burgemeester Kir.

De gemeente had in 2020 al gepland om de stoet opnieuw te organiseren, maar moest deze uitstellen tot in 2022. Om zeker te zijn dat Covid geen roet in het eten zou gooien, besloot de gemeente om de stoet in mei te laten doorgaan.

Het thema is ‘reizen doorheen de wereld, tijd en ruimte'. In de stoet zullen onder meer lokale verenigingen, scholen en professionele dansers meelopen. “Het is voor ons een eer om deze oude folklore traditie te laten herleven. Er zijn alvast 400 personen die deelnemen aan het evenement,” zegt persverantwoordelijke Murielle Deleu. De stoet start om 13u aan het Rogierplein en eindigt om 16u aan het Sint-Joostplein.

Sint-Joost, Houwaert en Cudell

De beelden stellen drie iconen van de gemeente voor. De twee oudste werden gebouwd in 1952, voor de 700e verjaardag van Sint-Joost-ten-Node. De eerste stelt de heilige Sint Joost (of Judocus) voor. Hij was de zoon van een Bretonse koning die afstand deed van zijn titel om pelgrim te worden. De gemeente is naar hem genoemd. De tweede reus is de beeltenis van Johan-Baptista Houwaert, een beroemde dichter en toneelschrijver die in de gemeente ligt begraven.

In 1993, kreeg de toenmalige burgemeester Guy Cudell (PS) zijn eigen reus als eerbetoon. Cudell was 46 jaar lang burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, van 1953 tot aan zijn dood in 1999.

De twee oudste beelden liepen slechts twee keer mee in de stoet. De reus van Cudell kreeg die eer nooit maar stond achter gesloten deuren in het Charlier museum.

Renovatie

Schepen van Toerisme Dorah Ilunga (PS) had als taak om de oude beelden te laten renoveren. De reuzen werden gerestaureerd door Geneviève Hardy, een Franse artieste. “Het is een ambacht die bijna volledig is verdwenen. We zijn mevrouw Hardy enorm dankbaar voor de tijd die ze hierin heeft gestoken,” zegt Ilunga. De kostuums daarentegen werden gerestaureerd door de naaisters van de vereniging Héritage des Femmes, een vzw in Schaarbeek.

“We hopen zo veel mogelijk inwoners van de gemeente op zaterdag mee te krijgen. Deze traditionele stoet is een eerbetoon aan onze gemeente,” zegt burgemeester Kir.

Reuzen van Sint-Joost

| Schepen Dhora Ilunga (links) en burgemeester Emir Kir (rechts) met de beelden van Cudell en Houwaert

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni