review

Achille: tafelen met een vrouwelijke touch

© Saskia Vanderstichele
| Vrolijk, gezellig en overheerlijk: Achille is een zegen voor het Schaarbeekse Colignonplein.
Onze score

Achille, een sfeervolle Schaarbeekse wijnbar, zorgt voor vernieuwing met een hoogst originele kaart en een smakelijke keuken.

We praten de laatste tijd honderduit over het 'restaurant van de toekomst' in de hoop dat het zo snel mogelijk realiteit wordt. Maar in werkelijkheid is het er al. Meerdere adresjes waarover we recent schreven – Saussice, Lombric, Rebel, L'Altitude... – maken het al waar. Wat zien we dan? Ontspannen plekken van bescheiden omvang die nabijheid tussen zaal en keuken vooropstellen. Een specifieke voorkeur voor natuurlijke wijnen, en gerechten om te delen die gezelligheid uitstralen. Maar het is vooral een ander kenmerk dat deze plekken zo vernieuwend maakt. Achter het fornuis staan jonge vrouwen die dikwijls een plantaardige aanpak huldigen, een complexloze vorm van streetfood serveren en, vooral, zich ver weg houden van het gewelddadige macho-universum dat dominant is bij de traditionele gastronomische adressen.

Achille maakt voor honderd procent deel uit van deze nieuwe beweging. Deze wijnbar met uitzicht op het Colignonplein in Schaarbeek oogt vrolijk en feestelijk wanneer we er op een vrijdagavond arriveren. De ontvangst is charmant, met dank aan iemand die is overgekomen uit het klassieke circuit: Dan Stevenson, een ancien van Stirwen. We installeren ons op een kruk in een hoek van de vierkante ruimte, waarvan één zijde bedekt wordt door een golfplaat en een reeks planten.

Aan de centrale bar gezeten zien we hoe gezellig deze plek werkelijk is. Elke tafel krijgt een magnum­karaf water. Op de drankkaart staan bieren, kombucha, mojito, maar we onthouden vooral het ongelofelijke aanbod aan natuurlijke wijn tegen betaalbare prijzen (tussen €3 en €7,50 per glas, tussen €22 en €48 per fles) en etiketten die we zelden elders zien – vooral die van de stadswijnmaker Les Chais du Port de la Lune uit Bordeaux.

De kaart met deelgerechten – van de hand van Virginie Ruhault, een jonge vrouw die we onder meer al bij Bon Bon aan het werk zagen – is al even verrassend. Zij bereidt hier heerlijkheden als de makreel gravlax met algensaus, biet en rammenas (€9,50), alles kakelvers; een boterham met belachelijk lekkere Brusselse champignons (€9,50); een plankje gemengde charcuterie (€13) opgefrist met ajuinpickles, verse kaas met tijm en een chutney van butternut met Marokkaanse kruiden.

ACHILLE
Place Colignonplein 14, Schaarbeek/Schaerbeek, Facebook: @achille1030
wo/me/We > za/sa/Sa 17 > 0.00 (23.00 vanwege Covid) & di/ma/Tu 17 > 22.00
Geen reservatie mogelijk

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?