© Belga | Belgian Beer Weekend

Belgische brouwers trappen bierweekend af met zorgen over de schuimkraag

02/09/2022

De Belgische brouwerijen hebben vrijdag op de Grote Markt de 22e editie van het Belgian Beer Weekend afgetrapt. De voorbije twee jaar was het event telkens afgelast wegens de coronapandemie en bijhorende maatregelen.

Tijdens de openingsplechtigheden wees de sector onder meer op het dreigende gebrek aan en de hoge prijzen van CO2-gas, onrechtstreeks een gevolg van de oorlog in Oekraïne. CO2 zorgt voor de schuimkraag van een glas bier.

5000 bieren

Van vrijdag tot zondag blazen 51 Belgische brouwerijen verzamelen, samen goed voor meer dan 500 bieren. Sectorvereniging Belgische Brouwers opende met de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers de 22e editie in aanwezigheid van premier Alexander De Croo, de ministers van Middenstand en Financiën, David Clarinval en Vincent Van Peteghem, de Amerikaanse ambassadeur en Brussels burgemeester Philippe Close.

De vicepremiers en de ambassadeurs werden benoemd tot ereridder van de ridderorde, een eer die De Croo eerder al te beurt viel.

Het evenement staat dit jaar in het teken van de "dynamiek en veerkracht" van de brouwers. In 2021 gingen de gebrouwde volumes opnieuw opwaarts. De volumes lagen nog 8,7 procent onder het niveau van precoronajaar 2019.

Impact Oekraïne

Maar intussen zijn er andere kopzorgen dan corona. "Onze Belgische biersector en -cultuur doen het goed. Desalniettemin is voorzichtigheid geboden. De Belgische economie staat voor moeilijke maanden, zo niet jaren, en de uitdagingen voor onze brouwers zijn niet min", legt de directeur van Belgische Brouwers, Krishan Maudgal, uit.

Zo zijn er de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen, alsook de torenhoge energieprijzen. Een van de gevolgen is de beperkte beschikbaarheid van CO2-gas, dat nodig is voor de schuimkraag.

"De impact van het conflict in Oekraïne op de beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen kan niet onderschat worden", aldus voorzitter van de Belgische Brouwers Bernard Deryckere.

Maar de onderliggende crisis van de energieprijzen dreigt nog een grotere impact te hebben. "Bierbrouwen is een energie-intensief proces", luidde het. "En de marges van onze brouwers staan al onder grote druk."

CO2-tekort

Ook elders in de keten speelt dat probleem op. "De leveranciers van CO2 zien zich verplicht de productie stop te zetten door de forse stijging van de gasprijzen. De beperkte beschikbaarheid van CO2 heeft niet alleen een impact op de bierindustrie, maar op de hele voedingsindustrie en op andere sectoren zoals de farma en de transportsector", aldus Deryckere.

Onder meer Brouwerij Huyghe uit Melle, bekend van Delirium Tremens, bond reeds de kat de bel aan. Bij Het Laatste Nieuws zei topman Alain Delaet, voorzitter van de ridderorde, dat de productie dinsdag dreigt te stoppen indien er met de leverancier geen akkoord gevonden wordt over de prijs.

Die leverancier kwam met een grote prijsverhoging op de proppen. Koolzuurgas, een bijproduct bij de productie van onder meer kunstmest, wordt schaars omdat chemiebedrijven de productie stilleggen door de hoge gasprijzen.

Alcoholmisbruik

Naast de CO2-zorgen ging ook het interfederaal plan rond alcoholmisbruik dat in de stijgers staat over de tongen. Maar Van Peteghem benadrukte dat er nog niets vastligt. De belangenvereniging zelve weert zich tegen strenge ingrepen.

De sector focust nu "op degustatie, en niet op consumptie", verwoordde voorzitter Deryckere het. Het plan mag volgens de sector de biercultuur niet schaden. De Croo benadrukte dat beide partijen de doelstelling van een gezonde alcoholconsumptie delen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar, bier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni