review

Bij/Chez Jansens & Jansens: smakelijke eenvoud

© Saskia Vanderstichele
| Tim Jansens behield de volkse ziel van het etablissement dat hij als vaste klant overnam.
Onze score

Met Bij/Chez Jansens & Jansens draagt Tim Jansens bij aan een Brussels erfgoed dat aan het verdwijnen is: het volkscafé waar mensen nog echt met elkaar praten. Prachtig.

Het lijkt een onbeduidende bar aan de Zuidlaan, maar het is een juweeltje binnenin. Bij/Chez Jansens & Jansens is een initiatief van Tim Jansens, een buitenstaander in de horecawereld die onder meer werkzaam was als foto­redacteur bij De Morgen, als conciërge van een kerkhof en als stadsgids. Als vaste klant van deze taverne, die vroeger werd uitgebaat door een koppel van Griekse afkomst, waagde hij zijn kans als restaurateur toen bleek dat het koppel de zaak van de hand wilde doen.

Eerder dan de boel om te gooien, besloot de kersverse zaakvoerder de volkse ziel van het etablissement intact te laten: de kleine gelagzaal, houten lambriseringen, gecraqueleerd leereffect, bankjes, velours krukjes en tafels uit formica zijn er nog steeds, net als de belgo-surrealistische elementen zoals een schilderij van een sint-bernardshond, en relieken zoals een kaart van Griekenland, een fles Metaxa, en een tv die vrijwel nooit aanstaat...

Hart en ziel
Tim Jansens heeft maar een paar dingen veranderd. Zo gaf hij de zaak een nieuwe naam – een grappige verwijzing naar de personages van Hergé. Voor de baseline, 'eenvoudige, doch voedzame maaltijd', haalde hij dan weer de mosterd bij auteur Marten Toonder. Hij koos ook voor een mooie, roomkleurige belettering op de vitrine, en deed een aantal aanpassingen in de muzikale afspeellijsten – “Is er iets?”, vraagt Vera Coomans zich af wanneer wij de zaak bezoeken. Het geheel oogt knus, warm en magisch, alsof we bij iemand thuis in de woon­kamer zitten.

We arriveren net op tijd voor het vieruurtje en trakteren onszelf op een mattentaartje (€4) dat lauw wordt geserveerd – goed idee! – en een ijzerkruidinfusie. Naast de eetsuggesties voor elk moment van de dag, zoals croques, feta en mezze, heeft het adresje ook wat in petto voor wie op zoek is naar een dagschotel voor een eerlijke prijs (€12 à €15). Tim Jansens stopt er hart en ziel in, evenals zijn kennis van goede lokale leveranciers (zoals de beenhouwerij Spek & Boonen uit de Marollen), zijn ecologisch bewustzijn en zijn afkeer van verspilling. Ook goed om weten: pilsjes (Maes en Jupiler) zijn hier verkrijgbaar voor een luttele 2 euro.

BIJ/CHEZ JANSENS & JANSENS
Zuidlaan 90 boulevard du Midi, Brussel/Bruxelles, 02-511.26.50, Facebook: BijChezJansensenJansens
ma/lu/Mo, di/ma/Tu, do/je/Th & vr/ve/Fr 9 > 19.00, zo/di/Su 10 > 18.00

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?