| Oprichters brouwcafé Mazette

Brouwcafé Mazette opent: brouwen in de kelder, drinken in de bar

MDC
© BRUZZ
16/03/2022

Sinds donderdag ontvangt brouwcafé Mazette aan het Vossenplein klanten. Brood, bier en eten vormen één geheel in hun coöperatief concept, zo omschrijven ze het zelf. De vier oprichters werken al drie jaar aan het café, de coronacrisis gooide steeds roet in het eten.

Op het Vossenplein 50, in café Mazette, brouwen ze hun eigen bieren en willen ze gekend staan voor de korte keten. Dat houdt in dat er geen flesjes of etiketten zijn. Als één van de bieren op is, staat er beneden in de kelder een ander vers gebrouwen bier klaar. In totaal worden vier eigen bieren rechtstreeks van de brouwtanks getapt.

Ondertussen gisten er ook vijf nieuwe bieren. Alles is eigen productie, gemaakt met ingrediënten uit de buurt en hergebruik van grondstoffen om zo min mogelijk afval te produceren.

_dsf4385.jpg

| De biertanks in de kelder van eetcafé Mazette

“We proberen een link te creëren tussen onze drie producten. Ons bekendste bier, Suur de Bruxelles, en ons zelfgebakken brood bevatten dezelfde zuurdesem. En we serveren ook veel gerechten die bier bevatten,” vertelt Yorick Coomans, één van de oprichters.

Ze doopten hun café tot een coöperatie. Dat houdt in dat de werknemers en de 700 aandeelhouders samen grote beslissingen nemen. “Onze arbeiders beslissen bijvoorbeeld zelf over de werkomstandigheden.”

Mazette is open van dinsdag tot en met vrijdag van 17 uur tot een onbepaald uur. Zaterdag en zondag zijn ze ook in de voormiddag open vanaf 10 uur. Op zondag sluiten ze wel de deuren om 18 uur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni