Cateringbedrijf Be Cook ontvangt award Visit Brussels

© Be Cook!
| Sara Dirkx bij Be Cook!

Bij Be Cook! op Thurn & Taxis startten een veertigtal ondernemers hun bedrijf als cateraar of traiteur. Sara Dirkx en Filip Thewissen zijn de drijvende krachten het initiatief. Ze mochten net een award in ontvangst nemen van Visit Brussels in de categorie 'duurzame ondernemingen'.

Sara Dirkx uit Schaarbeek en Filip Thewissen uit Watermaal Bosvoorde ontmoetten elkaar in Elsene. Het koppel (een echte Brusselse “péj en mé” glimlachen ze) startte in 2018 met de onderneming Be Cook, die is gevestigd op de Thurn & Taxis-site.

Thewissen werkte voorheen in de verkoop en marketing in de IT-sector, Dirkx was webdeveloper. Eén van hun kinderen, die gluten-intolerant is, bracht hen op het idee van Bon Plaisir, dat glutenvrije producten op de markt zou brengen. Maar de Belgische markt bleek er nog niet klaar voor.

Plan B werkte wél. Plan B, dat was Be Cook!: een ruimte met verschillende keukens waar startende traiteurs en cateraars voor een voordelige prijs gebruik van kunnen maken. Be Cook heeft vier keukens ter beschikking. Daarnaast verzorgen Dirkx en Thewissen ook de coaching op vlak van het business- en financiële plan en geven ze ondernemers een cursus over hygiëne. Ze zorgen er ook voor dat cateraars en traiteurs voldoen aan de eisen voor voedselveiligheid van het Federaal Agentschap Voedselveiligheid.

Filip Thewissen
© Be Ccok!
| Filip Thewissen

Be Cook! is gevestigd op Thurn & Taxis, waar ook microbrouwerijen En Stoemelings en No Science een onderkomen hebben gevonden. Dat komt goed uit, want één van de ondernemers die gebruik maakt van de faciliteiten van Be Cook is het bedrijfje Barleys. Zij hergebruiken de gemoute gerstgraankorrels die zijn gebruikt om bier te maken en maken er een hondenkoekje van.

Sinds de start hebben zo’n veertig ondernemers gebruik gemaakt van de infrastructuur van Be Cook. Eén van hen is Foodiz Delivery, een bedrijfje dat kant-en-klaarmaaltijden levert voor werknemers in bedrijven. Tijdens de coronacrisis hebben ze hun businessmodel met succes aangepast en zijn ze gestart bij mensen thuis te bezorgen. Ook de veganistische boterhammenspreads van Pa'lais zijn volgens Dirkx een succesverhaal.

Be Cook! wil het vooral makkelijker maken voor cateraars en traiteurs om de eerste stap te zetten naar ondernemerschap. Bij Be Cook! betalen ondernemers per uur voor de ruimte zodat ze geen grote kosten hoeven te maken voor de huur. Als de omzetten groter worden, kunnen ze zelf iets huren, vaak na zo’n twaalf à achttien maanden. Er is nog plek voor nieuwe cateraars of traiteurs, laat het koppel weten. Be Cook! wil in de toekomst kijken hoe ze de keukens nog toegankelijker kunnen maken voor ondernemers met een klein budget.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?