Comme Chez Soi: 'Brussel is aan het sterven'

Het sterrenrestaurant Comme Chez Soi moet een deel van zijn personeel op tijdelijke werkloosheid zetten. Een symptoom, zegt chef Lionel Rigolet van een "stervend Brussel". Vooral het wegblijven van niet-Europese toeristen betekent een aderlating voor het traditiehuis.

Comme Chez Soi bestaat negentig jaar, maar moest nog nooit een deel van zijn personeel noodgedwongen thuis laten, klinkt het in een dubbelinterview met Rigolet en zijn voorganger en schoonvader Pierre Wynants in De Tijd. Het restaurant leeft voor een groot stuk van toeristen uit Amerika, China en Japan en die blijven al sinds de aanslagen in Parijs massaal weg, is de verklaring.

Al vijftig jaar heeft het Brusselse restaurant op het Rouppeplein twee Michelinsterren. Dat wordt in juni gevierd met een groot banket. Maar het dreigt een feest in mineur te worden. En Comme Chez Soi is lang niet het enige huis met problemen. "Restaurants en hotels staan zo goed als leeg", klink het. "In de binnenstad staat de ene na de andere zaak op sluiten."

Parking Rouppe
Rigolet verwijst naar de aanslagen in Parijs en Brussel, maar daar houdt het niet bij op. "Vorige zomer verloren we in twee maanden 18.000 euro omzet, nadat ze de voetgangerszone hadden geïnstalleerd. Er zijn ook de problemen met de tunnels. Sinds de Stefaniatunnel dicht is, hebben we geen klanten meer uit Ukkel en omstreken. Iedereen mijdt de binnenstad. Nu zijn ze ook nog van plan om een parking onder het Rouppeplein aan te leggen. We zijn met de lokale overheid gaan praten: als jullie dat doen, zijn we eraan, heb ik gezegd."

Comme Chez Soi was in 1979 het eerste restaurant buiten Frankrijk dat drie sterren kreeg van restaurantbijbel Michelin. Wynants heeft het er nog steeds moeilijk mee dat die derde ster verloren ging in 2007 toen hij de fakkel doorgaf aan Rigolet. "Ik vind het een slechte zaak dat Brussel sindsdien geen driesterrenrestaurant meer heeft. Waarom heeft Seagrill nooit een derde gekregen? Bonbon verdient ook een derde ster. En ja, Lionel ook, ik vind dat hij fantastisch bezig is. Hij is nog perfectionistischer dan ik."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Philippe Close (PS): 'De stad mag een beetje punk zijn'
  • RWDM vs Union: de terugkeer van de Zwanzederby
  • 'Drugsbeleid in Brussel lijkt te escaleren'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Quatre Bruxelloises réécrivent l'histoire du hip-hop
  • Het creatieve label achter Stromae blaast tien kaarsen uit
  • The late drawings of artist Philippe Vandenberg at Bozar
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement