BRUZZ Guide

Dit zijn de 11 beste adresjes in de Plaskywijk

© Victorine Van Pee
| Boulderen bij À Bloc.

De wijkengids van BRUZZ is terug, een handige kleine gids met adresjes uit 10 verschillende Brusselse wijken. Onze selectie bevat het beste op vlak van eten en drinken, cultuur, service en shopping. Vandaag serveren we alvast onze tips voor de Plaskywijk.

1. Le Petit Restaurant

Voor een tweegangenmenu betaal je – dit is géén grap – 5,46 euro of 220 Belgische frank, aangezien de prijzen sinds toen onveranderd zijn gebleven. Vaste gasten krijgen voorrang, de wachttijd kan er variëren en sommige gerechten kunnen uitverkocht zijn, maar de prijs-kwaliteit balans van Le Petit Restaurant is onovertrefbaar. De eigenaar/ chef-kok/ ober doet al 40 jaar alles zelf.

  • Diamantlaan 153, 1030 Schaarbeek

2. Xocolate

Xavier Declercq gaf zijn job in ontwikkelingswerk op om chocolatier te worden. Met biologische en fairtrade-ingrediënten, natuurlijk. De cacaoboter en cacaopoeder worden tegen een eerlijke prijs in Haïti gekocht. De kers op de taart voor de start-up Xocolate was de ‘Discovery of the Year Award’ van Gault&Millau in 2021.

  • Auguste Lambiottestraat 65, 1030 Schaarbeek

3. Fromagerie L'Alpage Di Falco Carla

fromage-5.jpg
© BRUZZ
| Fromagerie L'Alpage Di Falco Carla.

Neem je eigen Tupperware mee naar deze Belgisch-Franse fromagerie en draag je steentje bij! Lactose intolerant of zwanger? Carla vindt de juiste kaas voor elke persoon en ze neemt je mee op een reis door de tijd naar de Tiroolse bergen.

4. Un Posto al Sole

Mirko en Mario schotelen je al het lekkers uit Napels voor. Starten doe je met een Negroni en een bord gegrilde vis. Wij bevelen de pasta al tartufo nero aan. Geen truffelolie of truffelcrème, maar echte schijfjes zwarte truffel. Een heerlijke traktatie! Bij het eerste bezoek maak je kennis, bij je tweede bezoek kom je thuis.

  • Eugène Plaskysquare 95, 1030 Schaarbeek

5. Brocante du Noyer

brocante-8_c_victorine_van_pee.jpg
© Victorine Van Pee
| Brocante du Noyer.

Stop ‘s vrijdags eens wat vroeger met werken, snuister rond in Brocante du Noyer en drink een aperitief op de Ardense Jagerspleinmarkt. Zij helpen je met het leeghalen van je huis en verkopen je meubels in hun winkel. Een vlooienmarkt dat elke weekdag open is en waar je niet hoeft te onderhandelen over een eerlijke prijs.

6. À Bloc

Hoor je het in Keulen ‘boulderen’? Geen probleem, bij À Bloc laten coaches je kennismaken met deze hippe sport. Om À Bloc te bereiken, steek je het Meiserplein over, voorbij het kerkhof van Sint-Joost-ten-Noode. Schrijf je kinderen tussen 9 en 17 jaar oud in voor klimlessen, het is eens iets anders dan voetbal en tennis.

7. Le Wappers

Ooit het stamcafé van militairen, nu dynamisch en multigenerationeel. Elke vrijdag en zaterdag is er gebraden kip in dit oude schoolcafé op het Wappersplein. Genoemd naar Gustaaf Wappers, een bekende Belgische schilder en een vertegenwoordiger van de Romantiek.

8. Bevernaege

bevernaege_c_bevernaege.jpeg
© Bevernaege
| Bevernaege.

Een familiebedrijf dat na enkele tussenstops in Antwerpen en Elsene uiteindelijk in 1995 hier in de Plaskywijk belandde. Een aanrader: de lingot, een taart met zanddeegbodem, gevuld met verse room en frambozen, omgeven door meringue. Loïck Bevernaege, de zesde generatie: “We bakken brood, taart en gebak, het hele gamma. We hebben zelfs een pralinehoek!”

9. Woodee

Volg Woodee zeker op hun socials, waar ze educatief speelgoed voor elke leeftijd aanraden, alsook lees- en luistertips. Sinds de overname is het assortiment uitgebreid met kledij, bord –en kaartspelen en doe-het-zelf artikelen. De slogan ‘play out of the box’ past perfect bij het vaak eigenzinnige kinderspeelgoed dat je hier vindt.

10. Grap

grap_2c_grap.jpg
© Grap
| Grap wijnbar.

Kleine tapas zoals kroketjes, burrata of een kaasplankje maken van Grap een one-stop-shop. Ze zetten vaak de wijnen van ons klein landje, België, in de spotlight. Het bewijs dat een buurtbar niet altijd een biercafé hoeft te zijn. Grap is elegant en gastvrij.

11. The Butchery

the_butchery_c_the_butchery.jpg
© The Butchery
| The Butchery.

Dit vleesrestaurant opende tijdens het begin van de coronacrisis, maar gaarde al snel een trouwe kudde vleesliefhebbers bijeen. Wat denken jullie, een steak Tomahawk of een T-bone? The Butchery is het paradijs voor de carnivoren onder ons. De rustieke versie van Chumadia, dat ander vleesrestaurant in Sint-Gillis.

BRUZZ Guide - Quartiers pt. 3

Voor het 3e jaar op rij gaan we op zoek naar de beste adressen in 10 Brusselse wijken. Hou hem dus zeker binnen handbereik en laat je leiden. Het wordt een festijn voor jouw zintuigen.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?