Eerste 'dark kitchen' voor maaltijdleverdiensten wordt niet gesmaakt door Elsenaren

Een dark kitchen, zoals ook koerierdienst Deliveroo ze overal in de wereld laat opduiken. In Elsene zou er een komen van Cooklane.© Deliveroo

Buurtbewoners van de Graystraat, Waaienbergstraat en Scepterstraat in Elsene zijn ongerust over de grote industriële keuken die er mogelijk komt. Die ‘dark kitchen’ zou exclusief voor bezorgdiensten werken.

Keukens zonder restaurants, dat is de beste omschrijving voor zogenaamde ‘dark kitchens’ of ‘ghost kitchens’. Containers of loodsen waarin op industriële schaal gekookt wordt, maar waar de maaltijden vervolgens niet via een ober in een restaurant belanden, maar wel via een koerier per fiets, scooter of auto op het bord van de klant thuis.

Verschillende Amerikaanse en Europese steden hebben al een of meerdere dark kitchens, met dank aan de groeiende populariteit van bezorgdiensten als Deliveroo of Uber Eats. Maar het beeld dat in verschillende internationale media geschetst wordt van die keukens is niet positief: onaangename werkplaatsen, een hoge werkdruk en lage lonen.

In België is er al langer interesse van verschillende maaltijdleverdiensten, maar mogelijk krijgt Elsene de primeur van eerste dark kitchen van het land. Cooklane, een bedrijf dat zich specialiseert in keukens die zich exclusief richten op bezorgmaaltijden, heeft een vergunning aangevraagd om een voormalige garage in de Graystraat in Elsene om te bouwen tot kookfabriek met plaats voor tien keukens.

Geluids-, verkeers- en geuroverlast

Het gebouw dat Cooklane zou willen ombouwen, bevindt zich ingesloten achter de huizen van de Graystraat, Waaienbergstraat en Scepterstraat en heeft alleen via een garagepoort onder een appartementsgebouw toegang tot de Graystraat. Even verderop bevindt zich een Lidl supermarkt en nog iets verder, vlakbij het Jourdanplein, is onlangs een Colruyt geopend.

De buurtbewoners van de huizen rondom het gebouw zijn er alvast niet gerust op. “Een groot industrieel project als dit lijkt me niet aangewezen voor een toch al drukke wijk als deze,” zegt Esther Ahern, die in de Scepterstraat woont. Zij kreeg lucht van de plannen nadat een andere buurtbewoner uit de Graystraat flyers uitdeelde. ”Het feit dat de gemeente de aankondiging voor deze plannen alleen heeft aangeplakt in de Graystraat, maar niet in de Waaienbergstraat en Scepterstraat, die er even veel last van zullen ondervinden, verontrust me ook.”

De bewoners vrezen voor geluidsoverlast, verkeersoverlast en geuroverlast, van het bedrijf dat van 6 uur 's ochtends tot 12 uur 's nachts geopend zou zijn. Ahern: “Extra verkeer voor de smalle Graystraat, die nu al redelijk druk is, lijkt me niet aangewezen. Leveringen van ‘s ochtends tot ‘s avonds zullen de druk doen toenemen. Daarnaast komen er installaties op het dak waarover wij uitkijken die hoger zullen zijn dan nu en lawaai zullen maken.” Maakt de garage die zich nu in de loods bevindt dan geen lawaai? “Daar gebeurt al jaren niet zoveel meer,” stelt Ahern.

Smalle toegangspoort

In de plannen die Cooklane heeft ingediend bij de gemeente Elsene, is sprake van 10 verschillende keukens, verschillende opslagruimtes en andere lokalen op een oppervlakte van net geen 1500 vierkante meter. Er zouden ook 15 vaste en 100 tijdelijke jobs in de buurt bijkomen door de keukens. Verder wordt er gesproken over een dak met groen erop om het uitzicht van de buurtbewoners te verbeteren, het opwaarderen van de huidige structuur tot een duurzaam gebouw dat in de toekomst ook andere functies zou kunnen hebben en een “plaats voor iedereen die bij het gebouw moet zijn: van leveranciers en koeriers tot koks”.

Met name bij dat laatste kunnen vragen worden gesteld, omdat al die mensen via dezelfde smalle garagepoort aan de voordeur moeten geraken. Het nieuwe dak boven het toegangsweggetje, moet wel de geluidsoverlast verminderen.

Cooklane
© Cooklane
| Zo moet het eruit komen te zien: links de garagepoort, rechts de ruimte waar vrachtwagens en koeriers moeten laden en lossen.

Tot 18 september hebben buurtbewoners nog de kans hun bezwaren tegen de plannen bij de gemeente te uiten. Op 7 oktober komt de overlegcommissie samen om een advies te formuleren. Het bedrijf achter het project, Cooklane, wou zelf geen commentaar geven.

Flyer
De flyer van de buurtbewoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?