© Ivan Put | Ook de koks van Comme Chez Soi deelden hun favoriete Brusselse recept.

Eerste kookboek in Brussels dialect: 'Alles met boter gemaakt'

© Belga
05/12/2022

De Brusselse taal en de Brusselse keuken zijn voor het eerst gebundeld in een kookboek. Naar aanleiding van de Week van het Brussels is maandag het kookboek "Brussel Boef, fiest van de Brusselse kuike" voorgesteld door Brusseleir!, de vzw die het Brussels dialect promoot.

Het nieuwe kookboek is een hommage aan de culinaire sector en het resultaat van het project Brussel Boef. Van juni tot oktober werd de Brusselse keuken gepromoot door zowel hobbykoks die hun verhalen en recepten deelden, als door chef-koks die hun variant van een typisch Brusselse recept op het menu zetten.

"Het is een uniek boek, want je gaat er niet van vermageren. Het is allemaal met boter gemaakt", zegt Geert Dehaes, algemeen directeur van Brusseleir!.

"We hebben gemerkt dat mensen uit Brussel en heel Vlaanderen de Brusselse keuken graag eten en willen doorgeven. Dat is heel belangrijk", vervolgt hij.

44f19d79-brusselboef.jpg

"Brussel Boef, fiest van de Brusselse kuike" is samengesteld in meerdere delen. Er staan familierecepten in die met een goed verhaal doorheen de jaren werden doorgegeven, maar er zijn evengoed recepten van jonge talenten. Tien restaurants in en rond de hoofdstad gaven voor het boek een verfijnde draai aan heel wat typische Brusselse gerechten. Comme Chez Soi, Les Brigittines, Brasserie de la Gare, Canapé of sociaal restaurant Bel Mundo zijn enkele van de deelnemers. Tot slot geven ook enkele hobbykoks uit de hoofdstad hun beste Brusselse recept mee.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie