1610 RESTO frituur Rene

| Friture René is een tijdloze plek die traditie en tijdgeest met elkaar verzoent.

Review
Score: 5 op 5

Friture René: Brusselser bestaat niet

Michel Verlinden
© BRUZZ
04/04/2018

Als we één restaurant moeten uitroepen tot het meest emblematische van Brussel, zouden we geen seconde aarzelen. Friture René is een tijdloze plek die traditie en tijdgeest met elkaar verzoent.

Friture René heeft alles om te behagen. Allereerst een geschiedenis, want dit familieadres wordt al sinds 1932 van de ene op de andere generatie doorgegeven. In de keuken staat vader Dirk Piolon, die in zijn nogal beperkte werkruimte wonderen verricht. In de zaal zijn er heel wat mensen druk in de weer, maar het is vooral Nicolas, de zoon van Dirk, die de aandacht opeist.

Nicolas heeft heel wat betekend in de modernisering van de zaak: hij heeft een neus voor ongelofelijke producten, serveert uitzonderlijke thees en had een stevige hand in de buitengewone wijnkaart.
Maar het oog wil en krijgt hier ook heel wat.

De ruimte valt uiteen in twee zalen. De eerste oogt wat ruwer en ademt de sfeer van een frituur uit. In de tweede zaal kom je terecht in het mooie kader van een bistro van weleer. Hier is, terecht, geen jota aan veranderd: tussen het gele tegelwerk en het houten meubilair zit je nog steeds even gezellig. Hetzelfde geldt voor de zo geruststellende, roodgeblokte, plastic tafellakens. Wanneer je ze ziet, weet je dat er je een mooi moment te wachten staat.

Typisch Brussels

Maar natuurlijk komt het hoogtepunt uit de keuken. Een hartverwarmende volkskeuken. Als voorgerecht denken we dan in het bijzonder aan de moules à l’escargot (€10). Een typisch Brusselse lekkernij, die gegratineerd en met boter, peterselie, look, sjalotten en witte wijn aan tafel verschijnt. Het is een van de populairste specialiteiten van het huis.

Als hoofdgerecht zijn het gewoonlijk de mosselen van de chef – met pastis – die onze voorkeur genieten. Buiten het mosselseizoen moet je voor vlees gaan. Friture René is een van de zeldzame adresjes die de traditie van paardenvlees nog intact houden. Twee opties dienen zich aan.

Ofwel de ribeyesteak (€31), 400 gram lustig met peterselie bestrooid rundvlees. Of – en dat is onze aanrader – Galicisch Txogitxu-rundvlees: een klein wonder dat bleu en in sneetjes wordt geserveerd en wegsmelt op de tong.

Opgelet: deze keuze kost je veruit het meest (€30-40 per portie), maar eens je ervan hebt geproefd, is er geen weg terug.

> Friture René, Verzetsplein 14, 1070 Anderlecht. 02-523.28.76
wo/me/We > zo/di/Su 11.45 > 14.30 & 18 > 21.30

De Ronde: Anderlecht

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente ANDERLECHT.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar, De Ronde: Anderlecht, Friture René

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni