'Slechts kwart restaurants opent op oudejaarsavond'

© Saskia Vanderstichele
| Het bekende restaurant Chez Léon in de Beenhouwersstraat.

Normaal gesproken blijft ongeveer de helft van de restaurants gesloten op oudejaarsavond in Brussel. Dit jaar maakt nog eens de helft daarvan de keuze om niet te openen tijdens deze feestdagen. Dat schat de Horeca Federatie Brussel.

Veel horecagelegenheden zullen op oudejaarsavond gesloten blijven. De horeca-uitbaters die besloten hebben de klanten toch te bedienen, worden geconfronteerd planningsproblemen.

"Voor morgen gaat het super qua reservaties," klinkt het bij sterrestaurant Villa Lorraine. "Er zijn wel een paar mensen die last minute moesten annuleren, maar we passen ons aan, we hebben het geluk dat we open kunnen," zegt Serge Litvine.

Het restaurant Odette en Ville van dezelfde eigenaar is daarentegen niet geopend. Daar zit het sluitingsuur van 23 uur toch te veel in de weg. "Dat restaurant is meer feestelijk en trendy, daar willen de mensen iets komen drinken tot 2 uur 's nachts," verklaart Litvine.

Planningsproblemen

Ook elders in de stad klinken gemengde geluiden. "Gewoonlijk is het een van de beste avonden van het jaar, het is heel feestelijk, er is vuurwerk en er wordt gedanst. Nu moeten we om 23.00 uur stoppen en dan krijgen we het restaurant niet vol," zegt Hubert Debellefroid van The Lodge in Watermaal-Bosvoorde aan Le Soir. Het ziet er somber uit qua reserveringen. "Op dit moment heb ik ongeveer 35 reserveringen terwijl ik plaats heb voor 100 mensen."

In het centrum van de stad zal het toeristische Chez Léon ook niet vol zitten. "We hebben 200 reserveringen voor een capaciteit van 450 mensen. We hadden een paar afzeggingen vanwege de sluiting van de kerstmarkt. En dan is er nog de sluitingstijd van 23.00 uur. Mensen willen niet om middernacht buiten zijn," klinkt het daar.

Een paar trends

Oudejaarsavond was voor Brusselse horeca-uitbaters eerder ook al niet altijd de beste avond. "Veel gasten die door het jaar heen voor werk in Brussel zijn, zijn niet in het land op dat moment," verklaart Fabien Hermans van Horeca Brussel aan BRUZZ. De coronacrisis heeft deze trend alleen in de verf gezet.

Eerder viel BRUZZ ook op dat sommige restaurants inzettten op een uitgebreide lunch op 31 december, omdat er op oudejaarsavond toch niets te doen is in de hoofdstad en de restaurants al om 11 uur 's avonds zullen moeten sluiten. Chef Tom Decroos van het restaurant Vismet en Serge Devreker van La Belle Maraîchère verwacht dat ook de middag van nieuwjaarsdag een voltreffer kan worden, meer dan de traditionele avond van oudjaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?