review

Smash: een smaakbom!

© Saskia Vanderstichele
| Smash is de nieuwe plek om krokante smashburgers te proeven. Ook de veggie versie is niet te versmaden.
Onze score

Een nieuwe zaak in Elsene bewijst dat de smashburger nog niet uitverteld is. Deze hippe streetfoodkantine heet kort en krachtig Smash.

Even terugspoelen naar december 2020. Weinig Brusselaars, met uitzondering van zij die regelmatig in de Verenigde Staten komen, hadden toen al gehoord van de smashburger. Tot het etablissement Rambo ermee uitpakte. Wat er zo speciaal is aan de smashburger? Door het vlees op de bakplaat te pletten wordt de beroemde 'Maillard-reactie' in gang gezet, een chemisch proces waarbij het vleesnat karamelliseert. Dat maakt het vlees lekker krokant en vermenigvuldigt de smaak. Sinds de opening is Rambo een doorslaand succes. We overdrijven niet als we schrijven dat de smashburger dé hit van 2021 was. Maar het einde van de hype is nog niet per se in zicht, zoals Smash bewijst.

Smash, een initiatief van het koppel achter de foodtruck Caravan Kitchen, doet meer dan gewoon voortzetten wat er al was. Het decor is hip en stads, logisch voor een plek die draait om streetfood: met een betegelde toog als voornaamste visuele element. In de redelijk krappe ruimte zien we acht stoeltjes met de rug naar de keuken, een fresco van Atelier Louves dat het midden houdt tussen geometrie en natuurlijke vormen, neonlichten, en imposante buizen in gegalvaniseerd staal.

Christophe en Stéphanie, de bezielers, mikken op een korte keten, en doen dat bijvoorbeeld via een partnerschap met de Ukkelse beenhouwerij Carné. Die bezorgt een op maat gemaakte hoeveelheid vlees, dat ze op haar beurt aankoopt bij Cowbio, een Ardense coöperatieve van kleine producenten die onder meer werkt met Limousin-runderen – 100% bio gegarandeerd. Het broodje van speltbloem is soepel en smeuïg, zoals het hoort, en afkomstig van een Waals-Brabantse biobakkerij. De frietjes (3,50 euro met saus) zijn gemaakt van biobintjes gebakken in olijfolie.

Wij probeerden de veggie versie (9,50 euro), die echt de moeite loont omdat ze niet probeert vleessmaken te kopiëren. De bereiding is een tour de force met crème van biet, verse kaas en look. In het midden ligt een stuk gefrituurde halloumi, de Cypriotische kaas met halfharde textuur. Ook avocado, radijs, granaatappelpitten en een mespunt munt maken van elke hap een waar genot. En wat we daarbij dronken? Een overheerlijke Théorème de l'Empereur (4,50 euro) uiteraard, gebrouwd met groene thee en jasmijn door de ploeg van L'Ermitage (Ander­lecht). Afsluiten deden we 100% vegan met een smeuïg stuk bananenbrood (3 euro).

SMASH
rue Van Elewyckstraat 1, Elsene/Ixelles, www.smash.brussels
wo/me/We > vr/ve/Fr 12 > 14.30 & 18 > 22.00, za/sa/Sa & zo/di/Su 12 > 22.00

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?