Union brengt nieuw bier '1897' op de markt

© Belga Image

De Brusselse voetbalclub Union-Saint-Gilloise verrast niet enkel op het veld, maar nu ook naast het veld. De huidige nummer een in de Jupiler Pro League stelt dinsdag haar nieuwe bier "1897" voor, naar het stichtingsjaar van de club. Union gaat hiervoor in zee met de Brusselse brouwerij En Stoemelings. In het verleden werkte de voetbalclub al samen met brouwerij Cantillon. 1897 is een lambiekachtig saisonbiertje met een alcoholpercentage van 5,7 procent.

Volgens Jean Van Roy, het hoofd van brouwerij Cantillon, gaat het huidige succes van Union gepaard met een hernieuwde interesse in geuze, de specialiteit van de brouwerij. "Lambiek werd in de jaren 60 minder populair, maar verscheen een tiental jaar geleden opnieuw op het toneel sinds. Bij Union bruist dit weer op sinds hun terugkeer naar de tweede divisie in 2014", aldus Van Roy.

Cantillon is dus al langer verbonden aan de Brusselse club. "In 2004 brachten we de 'Cuvée des Champions' op de markt om de honderdjarige verjaardag van Unions eerste landstitel te vieren." Het bier werd opgenomen in het permanente assortiment onder de naam 'Cuvée Saint-Gilloise'. Maar de lambiek bleek toch geen typisch supportersbier te zijn, zegt Van Roy. De brouwer verheugt zich nu op de nieuwe samenwerking tussen Union en de jonge brouwerij En Stoemelings.

Exclusief voor Union

En Stoemelings werd in 2015 opgericht in de Marollen en is nu gevestigd nabij Tour & Taxis. Sinds vorig jaar is de brouwerij een partner van de voetbalclub. "Voor een kleine brouwerij als de onze is het een hele financiële inspanning, maar het maakt ons ongelooflijk trots om onze naam naast het veld te tonen", zegt Samuel Languy, medeoprichter van En Stoemelings.

En Stoemelings heeft "1897" exclusief voor Union gecreëerd. Het bier zal verkrijgbaar zijn in "Club House", het stamcafe van menig Union-supporter, in de clubwinkel en de brouwerij zelf, alsook in verschillende Brusselse verkooppunten.

Hoewel Cantillon misschien eerder de meest voor de hand liggende keuze was, verzekert Languy dat En Stoemelings ook een geschikte optie is voor de samenwerking. Ook hij vergelijkt het daverende succes van de promovendus met de opkomst van verschillende Brusselse brouwerijen de laatste jaren, onder wie En Stoemelings.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?