Visfraude in één restaurant op de drie

© brusselnieuws.be
03/11/2015

Uit onderzoek van oceaanbeschermingsorganisatie Oceana en DNA-onderzoek van de KU Leuven blijkt dat één op de drie restauranthouders in Brussel een nogal brede definitie hanteert van de vissoorten die ze op hun menu aanbieden. Vooral blauwvintonijn, kabeljauw en tong worden vervangen door soorten die tot 40 procent goedkoper zijn. Wie denkt wilde zalm te bestellen, krijgt in 67 procent van de gevallen gekweekte zalm op het bord.

Dat schrijven newsmonkey.be en De Telegraaf.

Oceana ging 280 keer undercover eten in 217 Brusselse restaurants, 42 bedrijfsrestaurants en 21 sushi bars. Ze bestelden telkens één van deze vijf vissoorten: blauwvintonijn, kabeljauw, rog, tong en zwaardvis. De DNA-stalen die daar van werden genomen, onthulden dat ze niet vijf maar 36 soorten vis hadden gegeten.

Er waren zelfs vier soorten die gewoon niet eens geïdentificeerd konden worden omdat ze niet in de DNA-databank zaten. Een databank waarin meer dan 11.000 vissoorten zijn geregistreerd.

De restaurants werden gekozen op basis van verschillende culinaire en toeristische gidsen, onder meer Trip Advisor. In kantines van de EU bleek 38 procent van de aangeboden vis helemaal niet te zijn wat zogezegd verkocht werd.

Maar ook in de restaurants is het dramatisch. 29 procent van de daar bestelde vis blijkt een goedkope variant te zijn. Restaurants die een gerecht verkochten met bijvoorbeeld kabeljauw voor 30 tot zelfs 40 euro serveerden in werkelijkheid soorten als pangasius of koolvis.

Blauwvintonijn?
In het geval van sushi is het nog erger. De slotsom van het onderzoek: meer dan de helft, maar liefst 54 procent, van wat je krijgt als je sushi hebt besteld is niet hetzelfde als wat wordt beweerd op het menu.

En wie in Brussel denkt blauwvintonijn te bestellen, is bijna a priori besjoemeld: in 95 procent van de gevallen krijgt die een goedkopere tonijnsoort.

Uit een andere studie die Oceana deed, blijkt dat in 67 procent van de gevallen 'wilde' zalm gewoon gekweekte zalm bleek te zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni