400 jaar oud boek met liefdesliedjes geveild

© Ivan Put
| Het Brusselse veilinghuis schat de waarde van het boek rond de 70.000 en 80.000 euro en hoopt dat het in ons land kan blijven.

Bij Arenberg Auctions gaat volgende week een uniek "livre d'amour" uit 1620 met 74 Franse liefdesliedjes onder de hamer. Het Brusselse veilinghuis schat de waarde van het boek rond de 70.000 en 80.000 euro en hoopt dat het in ons land kan blijven.

Een smoorverliefde edelman uit Henegouwen liet het werk in 1620 ontwerpen, vermoedelijk voor een minnares. Het manuscript telt 33 unieke en gedetailleerde illustraties. Dat zijn er dubbel zo veel als een gelijkaardig exemplaar in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel.

"Het handschrift is van topkwaliteit en prestigieuzer dan de versie in de Koninklijke Bibliotheek. Daardoor is het ook van groot belang voor het kunstpatrimonium in ons land. We zien dat er buitenlandse interesse is, maar hopen ergens dat dit werk in eigen land kan blijven," stelt Henri Godts van Arenberg Auctions.

Als een bibliotheek of andere instelling het werk zou kopen, zou het volgens de expert een uiterst interessant studieobject kunnen zijn. Het boek kwam bij het veilinghuis terecht via een privéverzamelaar die anoniem wil blijven.

De man die het boek in 1620 liet ontwerpen, was Melchior Dassonleville van een bekende, rijke, Henegouwse advocatenfamilie. Het wapenschild van de familie is in drie verschillende miniaturen in het boek te herkennen.

"Het werk biedt een unieke inkijk in de miniaturistische schilderkunst van de 17e eeuw, maar laat ook zien hoe de liefde zich in die periode uitte in de welgestelde kringen. Het staat vol met liedjes en teksten over de liefde, over hoe een minnaar zich moet gedragen en over liefdesverdriet en afwijzing. De man die het bestelde, wilde waarschijnlijk met dit boek een mysterieuze dame het hof maken," besluit Godts.

Naast het liefdesboek veilt Arenberg Auctions nog 1.215 andere loten op 12 en 13 oktober.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?