Brussels veilinghuis verkoopt iconische foto's van Paris Match

© François Gragnon via Cornette de Saint-Cyr
| Deze foto van François Gragnon uit 1967 beeldt soulzanger James Brown af die een boksbal te grazen neemt.

Het wereldberoemde tijdschrift Paris Match doet enkele van zijn iconische foto's van de hand. Tot het repertoire behoren kiekjes van een boksende James Brown, de inhuldiging van het Atomium in 1958 en vijfvoudig Tourwinnaar Eddy Merckx. Van die indrukwekkende collectie worden er zondag 138 verkocht in veilinghuis Cornette de Saint-Cyr in Sint-Gillis.

De totale collectie van Paris Match bevat meer dan 15 miljoen foto's van artiesten, atleten en het gewone volk, maar er zitten ook heel wat prenten van historische waarde tussen. De plaatjes van het zestigtal huisfotografen verschenen door de jaren heen in het magazine.

Sommige van de foto's zijn iconisch geworden en leggen een bepaalde tijdsgeest vast. Paris Match doet ze nu van de hand. Na twee veilingen in Frankrijk komt een deel van de collectie nu naar België. Veilinghuis Cornette de Saint-Cyr krijgt 138 plaatjes toegewezen.

20180928_EddyMerckx_Tour1970
© Michel Le Tac via Cornette de Saint-Cyr
| Eddy Merckx tijdens de Tour van 1970.

Merckx en Ickx

Zo kunnen verzamelaars een knappe portretfoto van Eddy Merckx in de Ronde van Frankrijk van 1970 op de kop tikken (zie foto). 'De Kannibaal' zou dat jaar zijn tweede van vijf Tour-eindzeges boeken.

De Brusselse inbreng is groot, met ook onder meer foto's van piloot Jacky Ickx tijdens Parijs-Dakar in 1991, de inhuldiging van het Atomium tijdens de wereldtentoonstelling in 1958 en zangeres Annie Cordy in Moulin-Rouge.

Nog te verkrijgen in Sint-Gillis komende zondag: prenten van bokser Muhammad Ali, schilder Salvador Dali, zanger Johnny Hallyday en de maanlanding van Apollo 16 in 1972.

Voor de foto's moet je wel diep in de buidel tasten. De startprijs per foto bedraagt 1.500 euro. Paris Match belooft wel de foto's nooit meer te reproduceren na de verkoop.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?