Festival 'Alles es Just' brengt hulde aan volksheld Pogge

© Philippe Debroe
| Het beeld van Pogge werd net gerestaureerd en zal zondag meegedragen worden tijdens de optocht

Vanaf donderdag kan je in Schaarbeek naar de zesde editie van het familiefestival Alles es Just. Dat staat helemaal in het teken van de legendarische volksheld Pogge. Op het programma: een grote optocht naar het Josaphatpark, een zeepkistenrace en een expo gewijd aan de ‘volksbemiddelaar’ van weleer.

"Pogge was een soort van volksbemiddelaar die leefde tijdens de 19de eeuw," legt organisator Philippe Debroe uit aan BRUZZ. "Met de slagzin 'Alles es just' probeerde hij geschillen tussen mensen op café op te lossen." Sinds 2013 brengt het familiefestival, genoemd naar die beroemde slogan, ieder jaar hulde aan Pogge, naar wie ook een Schaarbeekse tramhalte is genoemd.

Expo en zeepkistenrace

De feestelijkheden worden donderdag afgetrapt met de opening van GRAFIK, een gloednieuwe galerij-boekhandel gespecialiseerd in de grafische kunsten. Daar kan je ook meteen kijken naar een tentoonstelling van tekeningen van de Gentse kunstenaar Lukas Verstraete, die de werken speciaal voor dit festival maakte.

Een ander hoogtepunt is op zondag. Dan staat er een grote optocht op het programma, aangevoerd door de Schaarbeekse ezel Gribouille en het gerestaureerde beeld van Pogge, dat dateert van 1894. Die optocht start aan de 100-jarige bioscoopzaal Novanoïs en eindigt in het Josaphatpark. Daar kan je diezelfde dag ook naar de zeepkistenrace kijken en leren wipschieten.

En natuurlijk mag ook de intussen traditionele pop-upversie van het legendarische café Les Trois Rois niet ontbreken. Die staat dit jaar in de Novanoïs.

Verder staan er ook concerten, workshops en DJ-sets op het programma.

> Alles es Just. Do 4/10 – Di 9/10. Op verschillende locaties in Schaarbeek. Gratis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?