| Michel werd op 30 september aangereden aan de Lambertmontlaan.

Festival ‘Alles es Just’ eert overleden Michel: 'Hij was een levensgenieter'

JDK
© BRUZZ
07/10/2022

Almos Michelazzo (69) overleed nadat hij vrijdag werd aangereden door een tram in Schaarbeek. Michel, zoals zijn vrienden hem noemde, is geen onbekende in de gemeente. "Hij kende en babbelde met bijna iedereen", vertelt zijn enige dochter, Moïra Michelazzo (23). De graag geziene cultuurliefhebber krijgt op het erfgoedfestival ‘Alles is Just’ een passend eerbetoon.

"Mijn papa was een levensgenieter", vertelt Moïra. "Mentaal is hij altijd 20 jaar gebleven en hij had dan ook nog veel plannen voor de toekomst." In Schaarbeek wordt Michel her en der 'de beste vriend' genoemd. Hij stond altijd en voor iedereen klaar, beaamt ook zijn dochter: "Hij verloor niemand uit het oog, zijn vrienden waren zijn familie en omgekeerd."

Michel_Michelazzo_Tramongeval_Schaarbeek.jpg

| Michel met dochter Moïra.

Aan jeugdigheid geen gebrek, hij had dan ook een avontuurlijke kant. Michel reisde de hele wereld rond en woonde drie jaar in India. "Alles wat hij daar geleerd heeft, gaf hij met plezier door aan mij tijdens onze vele gesprekken laat in de avond", vertelt de trotse dochter.

Die trots was wederzijds. "Als ik vrienden van hem tegenkwam, vertelde die allemaal dat hij niet kon zwijgen over mij, dat hij zo fier was op alles wat ik deed. En dat zei hij ook regelmatig tegen mij."

Alles es Just

Ook voor Schaarbeekenaar Pieter Fannes van burgercollectief 1030/0 was het overlijden een schok. “Hij stond bekend als een bescheiden en aimabele man”. Fannes kende Michel niet persoonlijk, “maar hij was wel een belangrijke figuur voor de wijk”. Michel was enorm betrokken in het lokale muziekleven en was lid van fanfare Jour De Fête, een centrale plek voor ontmoetingen binnen de gemeente. “Hij sloeg met iedereen graag een babbel.”

De organisatoren van het festival 'Alles es Just' besloten dan ook om de tiende editie van het festival volledig aan Michel op te dragen. De bezoekers van het vierdaagse festival worden op zaterdag 8 oktober om 16 uur uitgenodigd om een laatste eerbetoon te brengen aan de man met een “warme stem”. Michel zelf tekende ook steeds present op het festival.

Omstandigheden

Het ongeval gebeurde vrijdag 30 september rond 20.30 uur, op de Lambermontlaan. De exacte omstandigheden van het ongeval blijven onduidelijk, wel is zeker dat Michel met de hond van zijn vriendin aan het wandelen was. Toen de hond voor de tram rende, volgde Michel. Beide overleefden de klap niet.

"We hadden nog even hoop in het ziekenhuis", vertelt Moïra, "maar die werd ons een paar uur later afgenomen." De familie kreeg pas enkele dagen later duidelijkheid over het onderzoek naar de omstandigheden. "We moesten zelf vragen stellen, dat was vreemd."

'De trambestuurder heeft de noodknop meteen ingedrukt, dus die kunnen we niets verwijten.'

Moïra Michelazzo, dochter van Michel.

Maar volgens Moïra was niemand in fout. "De trambestuurder heeft de noodknop meteen ingedrukt, dus die kunnen we niets verwijten." Het duurt namelijk 12 meter voor een tram na het indrukken van die knop volledig stilstaat. Andere details zijn nog niet bekend. "Het parket moet voor verdere informatie nog naar de videobeelden kijken en geluid van de tram beluisteren. Er zullen ook nog getuigenissen afgenomen worden."

Geen primeur

“De Lambertmontlaan is een gevaarlijke plaats voor voetgangers”, zegt Fannes. De laan bevindt zich bij het Josaphatpark, en daardoor is er veel passage. Het is niet de eerste keer dat er mensen worden aangereden, zowel door auto’s, bussen als trams. “Een aantal weken terug werd er iets verder nog een jonge man aangereden, die man was er ook slecht aan toe."

"Mijn papa was het slachtoffer van een spijtig ongeval", zegt Moïra. Toch wil ook zij de plaats waar de aanrijding gebeurde zien veranderen. "Het is daar pikkedonker door de bomen en die moderne trams horen mensen pas aankomen als het te laat is om nog te reageren."

De officiële begrafenis vindt plaats op dinsdag 11 oktober. Omdat de plaatsen beperkt zijn op de begrafenis, wordt binnen twee weken een groot feest georganiseerd. Michel zou dan 70 worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Alles es Just , Lambertmontlaan , tramongeval , Almos Michel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni