141ste Zuidfoor feestelijk geopend: 'Beste bewijs dat het leven in Brussel herneemt'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 16 en zondag 17 juli 2022

In Brussel is zaterdagmiddag de 141ste Zuidfoor officieel geopend. Vanaf vandaag tot en met 21 augustus kunnen klein en groot op de Zuidlaan terecht op tientallen attracties. "De terugkeer van de Zuidfoor is het beste bewijs dat het leven in Brussel herneemt," zegt Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi).

De voorbije twee jaar moest de kermis in mineur doorgaan, omwille van de coronapandemie, maar dit jaar kan ze weer in normale omstandigheden plaatsvinden, tussen het Arts en Metier-instituut en de Hallepoort.

Bezoekers mogen zich verwachten aan drie nieuwe attracties. De 'Techno Power' is een draaiende attractie met twaalf gondels van telkens twee zitjes, aan vier draaiende armen. De X-Treme telt dan weer één centrale, draaiende arm met zes wagentjes, en de Pirate Party is een grote schommel in de vorm van een boot.

Chef-kok Sophie Dumont en actrice Virginie Hocq zijn dit jaar de meters en ambassadrices van de Zuidfoor, die ook de honderdste verjaardag van de geboorte van Toots Thielemans niet vergeet. Zo liep de reus 'Toots' mee in de optocht die de kermis zaterdag feestelijk opende.

Imago opkrikken

Naar aanleiding van de kermis organiseren de stad Brussel, de MIVB, en hub.brussels een aantal acties om de publieke ruimte waarin de Zuidfoor plaatsvindt en het imago van die buurt op te krikken. Zo worden twee grote foto's van de Brusselse artieste Marie-Françoise tentoongesteld op de muren van de spoorwegbrug aan de Zuidlaan.

Tenslotte is een samenwerking op poten gezet met het Riolenmuseum in Brussel. Het museum organiseert een wedstrijd waarbij tickets voor de Zuidfoor te winnen zijn, terwijl de stad Brussel een wedstrijd organiseert om tickets voor het museum te winnen.

"Het doet deugd de foor opnieuw in normale omstandigheden te kunnen beleven, met alle folklore die erbij hoort," zegt schepen Maingain nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?