400 zwemmers in Neerpede: 'Voelde als vanzelfsprekend'

© KH
| Veel blije gezichten in de Neerpedevijver vrijdag.

Het is nog te vroeg om alle metingen te evalueren, maar bij Pool is Cool overheerst het optimisme na de eerste zwemtest in de Neerpedevijver. Uiteindelijk kwamen er 400 mensen opdagen. Ook de Anderlechtse schepenen namen een plonsje.

Brusselse waterratten konden zich vrijdag en zaterdag voor het eerst uitleven in de Neerpedevijver van Anderlecht, de eerste van drie testweekends voor openluchtzwemmen in Brussel. Onze BRUZZ-reporter nam vrijdag al poolshoogte en zag dat het goed was.

"Er zijn ongeveer 400 mensen gekomen, iets minder dan we verwacht hadden," klinkt het bij mede-organisator Pool is Cool. "Veel mensen hebben afgezegd door de regen zaterdag, al heeft de bui maar even geduurd. Vergeet niet dat je ook welkom bent zonder inschrijving. De registraties dienen vooral om op voorhand een idee te krijgen van het aantal deelnemers."

Evaluatie in september

Bedoeling is nu dat Pool is Cool en Leefmilieu Brussel samen met de gemeenten deze Expedition Swim gaan evalueren, aan de hand van metingen over waterkwaliteit, geluidsoverlast enzovoort. De resultaten worden pas bekendgemaakt in september, als ook de andere zwemtests in het Ter Kamerenbos en de Koninklijke Visserij in Watermaal-Bosvoorde achter de rug zijn.

“Maar de algemene perceptie is dat dit een geslaagde test was,” zegt Paul Steinbrück van Pool is Cool. “We zagen alleen maar blije gezichten. Alles is vlot verlopen op vlak van veiligheid en gezondheid. Buren die eerst sceptisch waren over mogelijke geluidsoverlast, zijn zelfs toch mee het water ingedoken.”

Ook de impact op de natuurlijke omgeving aan de Neerpedevijver is wellicht beperkt gebleven, meent Steinbrück. “Vandaag nemen we opnieuw stalen van het water. Het water lijkt nu minder helder, maar dat komt wellicht door opgewoeld slib. En hoe dan ook bedraagt de badplaats maar 2 procent van de totale oppervlakte van de vijver, wat eventuele nadelige effecten inperkt.”

Plonzende politici

“De zwemvijver voelde nu eigenlijk al vanzelfsprekend aan, alsof het altijd zo geweest was,” vertelt Steinbrück. “Sommige mensen wisten niet dat de test enkel vrijdag en zaterdag doorging, waardoor ze zondag teleurgesteld moesten afdruipen.”

Bij de gemeente lijkt er alvast wel animo voor een permanente zwemvijver. “Er zijn een paar schepenen langsgekomen, waaronder die van Sport en Publieke Ruimte. Sommigen hebben zich ook in het water gewaagd. We voelen de goesting bij de politici, dus we zijn optimistisch voor de toekomst,” aldus Pool is Cool.

Ook Anderlechts schepen van Financiën Fabrice Cumps (PS), toekomstig burgemeester, ging een kijkje nemen. Zijn zwembroek was hij helaas vergeten, zo schrijft hij in een facebookpost.

De openluchtzwemmer

Het kwik stijgt naar de dertig graden, en in Brussel is nergens een openluchtzwembad te bekennen. Wij gingen voor u op zoek naar plekken waar u toch een frisse duik kan nemen, en dat binnen het uur reizen vanuit de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?