Belgian Pride gaat digitaal met livestream vanop Grote Markt

De Belgian Pride in 2019.

Een fysieke parade door de Brusselse straten zit er dit jaar helaas nog niet in, maar de Belgian Pride gaat via een livestream vanop de Grote Markt wel digitaal door op 22 mei. Muziek, interviews en getuigenissen, allemaal rond het thema ‘gezondheid’. “De Pride is tijdens corona belangrijker dan ooit. We kunnen niet fysiek samenkomen, maar we willen onze solidariteit via deze weg laten zien”, zegt coördinatrice Rachael Moore.

Volgens coördinatrice Rachael Moore is het in coronatijden belangrijker dan ooit dat de Pride doorgaat, omdat veel moeilijkheden nu nog duidelijker zijn geworden. Het thema ‘gezondheid’, dat ironisch genoeg al voor corona vastlag, werpt een licht op een aantal van die moeilijkheden.

'We care'

“Het gaat dan niet enkel over lichamelijke gezondheid, maar ook over mentale en sociale gezondheid”, zegt Moore. “De wachtlijsten voor een geslachtsoperatie lopen op tot twee jaar en zijn door de gezondheidscrisis nog langer geworden. Bij intersekse personen gebeuren er nog steeds onnodige medische ingrepen die trauma’s en fysieke gevolgen kunnen hebben. Deze voorbeelden laten zien dat er nog werk aan de winkel is in de medische sector”, besluit Moore.

Ook op vlak van mentale gezondheid hebben mensen uit de LGBTQIA+ gemeenschap meer hindernissen te overbruggen, iets wat ook blijkt uit de toegenomen suïcidecijfers, legt Moore uit. “Visibiliteit is nog harder nodig, maar dit moet gepaard gaan met bijkomende steun voor bijvoorbeeld meldpunten bij LGBTQI+ -fobische incidenten, gratis psychologische sessies door specialisten en betere vorming voor personeel van publieke diensten.”

Stoepkrijt in regenboogkleuren

Het coronavirus stak in 2020 al een stokje voor de Belgian Pride, maar dit jaar wil de organisatie volledig digitaal gaan om het evenement toch te laten doorgaan. Op 22 mei zal er vanop de Grote Markt een livestream uitgezonden worden van getuigenissen, speeches zoals onder andere van burgemeester Philippe Close (PS), dj-sets en spoken word performances.

“We willen dat de mensen thuis de Pride vieren en vooral ook tonen dat de LGBTQI+ - gemeenschap levendiger is dan ooit”, zegt voorzitter Laurent Mallet.

Om deze zichtbaarheid kracht bij te zetten roept de organisatie van de Belgian Pride alle Brusselaars ook op om hun stoep in de regenboogkleuren te hullen met stoepkrijt. Dat stoepkrijt kan vanaf deze week bij Belgian Pride besteld worden. “Met #WeCare en foto’s van de regenboogstoep kan iedereen zijn solidariteit met de LGBTQIA+ gemeenschap online laten zien.”

Pride 2022

De Belgian Pride hoopt in 2022 toch weer een fysieke parade te kunnen laten doorgaan. “Hoewel we de voordelen van een digitale versie inzien, zeker qua toegankelijkheid, vinden we dat fysieke samenkomst nog altijd meer doorweegt. De volgende jaren zullen we online en fysieke evenementen combineren”, aldus de organisatie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?