De Kunstberg is altijd een van de trekpleisters van het Irisfeest.

Brussel viert 34ste verjaardag met Art Nouveau en Martin Solveig

Kaat Costers
© BRUZZ
05/05/2023

Komend weekend vindt het Irisfeest plaats, dat de 34ste verjaardag van het gewest in de bloemetjes zet. Dit jaar zijn er ook rondleidingen in verschillende Art Nouveau-huizen, die uitzonderlijk hun deuren openzetten. Zowel zaterdag als zondag zijn er doorheen de hele stad nog andere activiteiten, gratis of aan een verminderde prijs.

Met workshops, foodtrucks, rondleidingen, straattheater en dj-sets heeft het jaarlijkse evenement rond de gewestelijke feestdag op 8 mei een goedgevuld programma. Organisator Visit Brussels hoopt dit jaar op meer aanwezigen dan vorige jaren, aangezien de feestdag nu tijdens de vakantie van Franstalig België valt. "Al kan het regenweer wel een stoorzender zijn", vertelt Jeroen Roppe, woordvoerder van Visit Brussels.

Speciaal dit jaar is het Art Nouveau-thema naar aanleiding van het Jaar van de Art Nouveau. Niet toevallig is het 130 jaar geleden dat Victor Horta de laatste hand legde aan het Tasselhuis. Verschillende Art Nouveau-huizen die normaal gezien niet publiek toegankelijk zijn, zullen daarom de deuren open zetten.

Ook Dag van Europa

Zaterdag organiseert het Brussels Parlement naar jaarlijkse gewoonte een officiële plechtigheid in Maison de la Poste op de site van Tour & Taxis. 's Avonds zijn er dj-sets van onder meer de Franse house-dj Martin Solveig, de Anderlechtse dj Kid Noize en Peter Luts. Traditioneel wordt de eerste dag afgesloten met de Electro Night aan het Koninklijk Paleis.

Tegelijkertijd vindt op zaterdag de Dag van Europa plaats. Dan zetten de Europese instellingen naar jaarlijkse gewoonte hun deuren open voor het bredere publiek.

Op zondag moeten bezoekers in het Warandepark zijn voor allerlei themadorpen. Naast een wetenschapsdorp georganiseerd door de ULB en de VUB, vind je er ook activiteiten voor kinderen en de themadorpen cultuur en sport. Bovendien kun je in het Warandepark gratis danslessen volgen of op schattenjacht naar stripverhalen.

Officieuze of officiële feestdag

Het Irisfeest is sinds 2003 de officieuze feestdag van het Brusselse gewest, steeds rond 8 mei. Op die dag in 1945 werd namelijk bekend dat nazi-Duitsland zich de dag voordien officieel had overgegeven.

8 mei is nog geen officiële feestdag in België, maar daar wil de Brusselse regering verandering in brengen. Sinds vorig jaar ligt het plan weer op tafel om van die dag een wettelijke en betaalde feestdag te maken.

"De beslissing zit nu bij de federale regering", vertelt Juan Benjumea (Groen) aan BRUZZ. "Als 8 mei er komt, zal er waarschijnlijk een andere feestdag voor op de schop moeten." Sinds 2019 is het wel al een officiële feestdag voor Brusselse ambtenaren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni