Brusselse regering akkoord om van 8 mei verlofdag te maken

8 mei 1945: V-day na de bevrijding van België in Brussel 8 mei 1945: V-day na de bevrijding van België in Brussel
© PhotoNews
| 8 mei 1945: V-day, na de bevrijding van België, in Brussel.
© PhotoNews
| 8 mei 1945: V-day, na de bevrijding van België, in Brussel.

De Brusselse regering heeft donderdag beslist om van 8 mei, het feest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een verlofdag te maken. Dat gebeurt nadat de federale regering de deelstaten de mogelijkheid had gegeven om van hun feestdag een verlofdag te maken.

Vorige vrijdag nam het Brussels Parlement overigens unaniem een resolutie aan om 8 mei vast te stellen als jaarlijkse wettelijke en betaalde verlofdag zodra de federale wet dit toelaat.

Het federaal regeerakkoord bepaalt dat de deelstaten de mogelijkheid krijgen om van hun feestdag een verlofdag te maken. Federaal minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) peilde bij de deelstaten naar hun intentie ter zake en bereidt een ontwerp van koninklijk besluit voor om een bijkomende feestdag toe te kennen die beantwoordt aan de respectieve feestdagen van de deelstaten.

Om de gelijke behandeling van alle werknemers te waarborgen, zowel uit de privé- als uit de overheidssector, moet de gewestelijke wetgeving over het openbaar ambt worden aangepast zodra het koninklijk besluit in die zin is aangepast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?