blije intrede reuzen theater aan zee

| Zondagvoormiddag vond de blije intrede van de Brusselse (links) en Oostendse (rechts) reuzen al plaats.

Brusselse reus geeft jawoord aan Oostends lief tijdens Theater Aan Zee

FDK
© BRUZZ
25/07/2021

Theater Aan Zee (TAZ) mag dan plaatsvinden in Oostende, het jaarlijkse muziek- en theaterfestival zet ook Brussel graag in de kijker. Tijdens het openingsweekend is een nieuwe Brusselse reus – letterlijk – in het huwelijksbootje gestapt met zijn Oostendse reuzengeliefde.

Met VUB-rector Caroline Pauwels aan boord als gastcurator van Theater Aan Zee 2021, wordt de band tussen Brussel en Oostende op het festival extra in de verf gezet. Door de Brusselaars die op de affiche prijken, maar vooral via een ware liefdesverklaring: een Brusselse en Oostendse reus beloofden elkaar op zondagnamiddag in het Leopoldpark eeuwige trouw.

Eerder vandaag voer de Brusselse reus de Oostendse tegemoet aan boord van de tweemastsloep De Nele. Het schip werd vergezeld door vijftig optimistenbootjes, waarvan de zeilen ontworpen zijn door evenveel masterstudenten in de vrije kunsten van vier kunstscholen, waaronder LUCA School of Arts − Sint-Lukas Brussel en La Cambre.

De huwelijksceremonie vond plaats in het Leopoldpark en in het bijzijn van zes reuzen-vrienden. Het reuzenkoppel verblijft in het park tot het einde van het festival op 8 augustus, bij wijze van huwelijksreis.

Molenbeekse creatie

De twee giganten werden speciaal voor het festival gecreëerd. Voor Brussel werkten Stefan Perceval en Marit Stocker van theaterwerkplaats Het Gevolg samen met de Molenbeekse VZW Zonnelied, een dienstverleningscentrum voor personen met een verstandelijke beperking. “Al sinds maart zijn onze gasten betrokken in het project”, vertelt begeleidster Alana Heuninck. “Ze gingen tijdens dramaworkshops op zoek naar de reus in zichzelf: hun talenten, dromen en verlangens.”

Samen met scenograaf en beeldend kunstenaar Giovani Vanhoenacker gaven de gasten van Zonnelied de Brusselse reus vorm. “Eerst maakten ze hun eigen reuzen in klei: zo kreeg de reus van een George Michael-fan bijvoorbeeld een oorbel. De Brusselse gigant die hier vandaag aanmeerde, is een samensmelting van al hun modellen”, glundert Heuninck.

De Brusselse en Oostendse deelnemers die de reuzen bouwden, namen deel aan de trouwceremonie en brengen op Theater Aan Zee hun verhaal tijdens de voorstelling ‘De Reus in de Mens’ op 28 juli. “Door dit project zijn vriendschappen ontstaan en al tranen gevloeid”, vertelt Heuninck. “Het was tot nu toe al een prachtige ervaring.”

Na het festival wordt de Brusselse reus bewaard in een opslagruimte. “We hopen dat aan dit avontuur ooit een vervolg kan komen”, zegt Heuninck. “Het zou jammer zijn als de reuzencreatie nu voor altijd achter slot en grendel bleef.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni