| Tussen 14 en 15 uur vindt op het Paleizenplein het militaire defilé plaats.

Coronahelden in de spotlights op afgeslankte nationale feestdag

TDN
© BRUZZ
20/07/2021

De traditionele plechtigheden op het Paleizenplein staan woensdag volledig in het teken van coronahelden. De defilés vinden dit jaar wel plaats in een sobere uitvoering, maar het vuurwerk en het folkloristische Bal National gaan niet door. Ook in het Warandepark zijn er minder activiteiten dan andere jaren. BRUZZ zet een aantal happenings op een rijtje.

De nationale feestdag werd vorig jaar in soberheid gevierd door de coronapandemie die ons land sinds maart 2020 in zijn greep heeft. Van een militair defilé was bijvoorbeeld geen sprake, maar de optocht keert dit jaar terug. Zij het in beperkte vorm, want door de overstromingen van vorige week zijn vele hulpverleners elders nodig.

Coronahelden

De militaire parade zal er iets dynamischer uitzien en start om 14 uur en wordt gevolgd door het burgerlijk defilé in het teken van het coronavirus. Het onderwijs en de jeugd, de vaccinatiecampagne, de zorgverlening en de logistiek zijn de centrale thema's van het burgerlijk defilé. Via videogetuigenissen en de artistieke optredens worden coronahelden in de bloemetjes gezet.

In de voormiddag zijn er de traditionele Te Deums, onder meer in de Sint-Michels-en-Sint-Goedelekathedraal in de hoofdstad, waar koning Filip en koningin Mathilde aanwezig zullen zijn. Zij trekken na afloop van het defilé ook nog naar het Nationaal MS Centrum in Melsbroek. Ook interessant: prinses Delphine zal er voor het eerst bij zijn op het Paleizenplein.

Geen vuurwerk

De plechtigheden op het Paleizenplein en de verschillende muziekoptredens kan je helaas nog niet bijwonen: enkel genodigden krijgen toegang tot de verschillende sites. Onder hen een aantal studenten, die een moeilijk schooljaar achter de rug hebben. De bevolking kan de plechtigheid wel volgen op de nationale omroepen.

Het traditionele vuurwerk in de hoofdstad en Feest in het Park in het Warandepark gaan dit jaar nog niet door. Het Bal National is in extremis ook geschrapt, uit respect voor de slachtoffers van het noodweer dat vorige week over ons land trok. Naar aloude traditie kan je woensdag vanaf 17 uur wel nog steeds mosselen met frieten eten op Resto National. De opbrengst gaat naar het goed doel.

Een nationale feestdag gaat normaal gepaard met heel wat randanimaties, festiviteiten en initiaties in de omgeving van het Warandepark. Dit jaar zal er een pak minder te doen zijn. Maar elders in de stad kan de Brusselaar wel aan zijn trekken komen. Een overzicht:

Amateurfietsers kunnen zich even Wout Van Aert wanen op de fietskermis aan de Van Vollenhovenlaan in Schaarbeek. Op een afgesloten circuit in het Josaphatpark zijn er in de voormiddag korte, individuele koersen, in de namiddag staat er een estafettewedstrijd op het menu. De dag wordt verder gevuld met allerlei animaties, concerten en kinderspelen. En je kan er ook versnaperingen en een drankje krijgen.

Wie echt een sportieve uitdaging zoekt, wordt om 6 uur 's ochtends aan de Kunstberg verwacht. Plein Publik BXL organiseert samen met fietsorganisatie SebiCicleta een fietstoer van 300 kilometer. De route - via het historische stadscentrum, Leuven, Villers-La-Ville en Waterloo - volgt de contouren van de Belgische landsgrens.

Tussen 12 uur 's middags en 22 uur 's avonds kan je op de oude kazernesite in Elsene terecht voor muziek (onder meer van Kiosk Radio), een drankje en een hapje. Tussendoor speel je een potje petanque of tafeltennis, en ook de velodroom is open voor de fietsers. Voor kinderen is er randanimatie voorzien.

Afrikaanse vibes op de nationale feestdag, die vind je vlakbij Madou. Onder meer de Brusselse band Fouta Flow verzorgt er het muzikale programma, terwijl je op de vele terrassen in de omgeving geniet van een frisse pint of een funky cocktail.

In de verschillende zomerstraten kan je op wijkniveau terecht voor tal van activiteiten en workshops in voor- en namiddag. In de Molenbeekse Picardstraat kan je bijvoorbeeld zelf posters illustreren naar het voorbeeld van de Italiaanse vormgeefster Teresa Sdralevich. Vzw Cultureghem kookt er met mobiele keukens een heerlijke maaltijd. Een overzicht van het programma vind je hier.

Vanaf 20 uur kan je voor een ode aan de jazz nog terecht in de kiosk in het Ter Kamerenbos. Een twee uur durend concert in het gezelschap van vrienden en familie, met allerlei lekkernijen en een koele consumptie. De ideale recepten voor een mooie zomeravond.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni