20180512-zinneke

Toen Brussel Culturele Hoofdstad was in 2000, ging de tweejaarlijkse Zinneke Parade voor het eerst uit. Door de pandemie kon de twintigste verjaardag niet naar behoren gevierd worden, maar nu zaterdag om 15 uur is het opnieuw zover: Z-Day.

Een belangrijk deel van het sociale, creatieve en gemeenschapsvormende luik van deze elfde editie werd eerder al gerealiseerd: de afgelopen weken, maanden en jaren bedachten, ontwierpen en realiseerden zeventien lokale 'Zinnodes' met namen als Canaalibal, BrolBazaar, Blok à Brak en Freeterbeek hun zelfgemaakte kostuums, hun zelfgemaakte installaties en hun zelfgemaakte choreografieën.

Samen zijn zij goed voor 115 kunstenaars en nog eens tien keer zoveel deelnemende Brusselaars uit allerlei verenigingen, scholen, bevolkingslagen, wijken en leeftijdscategorieën van het gewest. Zij trekken nu met veel muziek en lawaai door de straten van het stadscentrum. Het jaarthema van de folkloristische bastaardstoet is dit jaar 'trompe-l'oeil'. Dat belooft dus voor het kleurrijke, hypercreatieve, soms ronduit bevreemdende en hilarische spektakelstuk vol creaturen waar je niet op uitgekeken raakt.

Tot slot nog even praktisch voor de tienduizenden toeschouwers en straathonden langs de kant van de weg: de Zinneke Parade volgt een parcours langs het Sint-Jansplein, het Sint-Gorikspein, het Beursplein en de Grote Markt, via onder meer de Spoormakersstraat, de Lombardstraat, de Plattesteen, de Anspachlaan en de Grasmarkt. Nieuw is dat het publiek vrijer mag meebewegen en geen dranghekken meer te vrezen heeft. Let wel op de medewerkers die als levende bakens de stoet aankondigen en in goede banen leiden. De slotact vindt om ­17.30 uur plaats op het Beursplein.

BRUZZ op de Zinneke Parade

Volg de Zinneke Parade zaterdag bij BRUZZ:

  • live op BRUZZ radio bij Manon tussen 14u en 18u
  • foto en video op BRUZZ.be
  • uitgebreid sfeerverslag in BRUZZ 24 op zondag (kijk op tv of online via de stream)

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni