Zinneke Parade laat Zeemonster op doek te water aan Vismarkt

Kjenta Vangampelaere
© BRUZZ
29/08/2021

Op de Vismarkt hebben deelnemers van de Zinneke Parade 2022 een zeemonster neergelaten aan de Baksteenkaai. Het is een tekening op doek, die een graafmachine moet uitbeelden. "We willen aantonen wat er allemaal in de oceaan gebeurt, een zeemonster dat metalen ontgint", zegt artistiek leider Raf Custers.

Het doek is gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. "Als het zeil het water raakt, verdwijnt het op miraculeuze wijze. Het is een soort gezichtsbedrog, een trompe-l'oeil. En dat is niet toevallig het motto van de Zinneke Parade 2022."

Gezichtsbedrog

Ook de keuze om het toneel op te voeren op de Vismarkt is logisch: "Dit was hier vroeger de haven van Brussel, dus dat heeft een rechtstreekse link met de oceaan. Ook het gezichtsbedrog is hier aanwezig als je kijkt naar het doek dat de gevel van de Sint-Katelijnekerk moet afbeelden", vertelt Custers.

Voor initiatiefnemers Greet Brauwers en Raf Custers is het Zeemonster een onderdeel van Re-Pulse, een artistiek project om over diepzeemijnbouw een transmedia installatie te bouwen. Daarnaast is het ook een Staycation project.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni